Нацполіція затримала групу вербувальників паліїв, які за вказівкою фсб рф здійснювали підпали на території країн ЄС

clock
25.07.2024 09:50

Для виконання вказівок спецслужби рф фігуранти вербували на території України проросійськи налаштованих осіб, яких в подальшому з використанням підроблених документів вивозили до країн Європейського Союзу для виконання «замовлень» за гроші. Натомість тепер затриманим за державну зраду загрожує покарання – аж до довічного позбавлення волі.

Достеменно відомо про кілька знищених пожежею торговельних закладів у Польщі та країнах Балтії. Також зловмисники отримали замовлення на підпал одного з центрів гуманітарної допомоги Україні на території Польщі. За результатами проведення спецоперації учасників злочинної групи затримано в Івано-Франківській області.

Протягом останніх кількох місяців в інформаційному просторі почали з’являтися повідомлення про підпали на території європейських країн. За ці злочини затримувалися особи, в тому числі й українці. В окремих епізодах раптові пожежі знищували тисячі квадратних метрів торгових майданчиків.

За задумом ворожих спецслужб, підпали торгівельних центрів, складських приміщень або об’єктів критичної інфраструктури, повинні були дестабілізувати внутрішню ситуацію, дискредитувати Україну та її громадян на світовій арені. Окрім того, зіпсувати дружні відносини з країнами-партнерами, зменшити надання допомоги, яка необхідна для підтримки у складні воєнні часи.

Після опрацювання отриманої оперативної інформації співробітники Департаменту стратегічних розслідувань спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції, Офісом Генерального прокурора та контррозвідкою СБУ встановили групу осіб, які здійснювали в Україні ретельний підбір проросійськи налаштованих громадян для виконання завдань фсб за кордоном. Головним критерієм для підбору виконавців було громадянство України.

Організатором групи вербувальником виявився 39-річний житель міста Івано-Франківська, який залучив у спільники ще кількох містян. Маючи безпосередній контакт із співробітниками російських спецслужб, вербувальники на постійній основі отримували «замовлення» від своїх кураторів. Злочинна група мала свою ієрархічну структуру, де кожен з учасників групи виконував свою роль.

Після визначення об’єкта для майбутнього підпалу, зловмисники виготовляли для залучених агентів підроблені документи офіційного зразка для можливості безперешкодного виїзду за кордон. Також відкривали банківські рахунки на підставних осіб для забезпечення незаконних фінансових операцій фігурантів. Зокрема придбання пального, інших засобів для виконання замовлення. 

Опинившись у місті, де був запланований злочин, палії приступали до ретельного продумування плану втілення підпалу, його обов’язкової фіксації та непомітних шляхів відходу з місця події. З метою недопущення витоку будь-якої інформації, спілкування між виконавцями й вербувальниками відбувалася виключно через закриті канали зв’язку.

Оплата за виконану роботу здійснювалася частинами – спочатку аванс, а решта  грошей перераховувалася кураторами після здійснення підпалу і обов’язкового підтвердження у публікаціях медіа. Для ускладнення процесу відслідковування транзакцій, усі грошові перекази відбувалися на криптогаманці так званих «мулів», які за невелику фінансову винагороду надавали  ділкам свої рахунки. За оперативними даними найближчим часом ділки планували знищити центр гуманітарної допомоги для українців в Польщі. Тож для знешкодження діяльності злочинної групи, що діяла під кураторством російського фсб, правоохоронці провели спецоперацію. 

18 липня співробітники ДСР, ГСУ, ДВБ Нацполіції, контррозвідки СБУ, ГУР Міноборони за силової підтримки полку поліції особливого призначення та ТОР спільно з Офісом Генерального прокурора провели 40 обшуків за місцями проживання та в транспортних засобах фігурантів на території шести областей, де були знайдені докази, що свідчать про зв’язок учасників злочинної організації з представниками російських спецслужб. 

Під час слідчих дій знайшли підроблені документи, серед яких були свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, посвідчення водіїв та дипломи про освіту; печатки, штампи та інші заготовки, які використовувалися для виготовлення підробок; банківську документацію, квитанції та чеки про оплату поштових послуг з розсилки документів; комп’ютерну техніку, мобільні телефони, флеш-накопичувачі, грошові кошти та чорнові записи. 

Цього ж дня на території Івано-Франківської області поліцейські затримали трьох учасників злочинної групи. Відповідно до рольової участі кожного з фігурантів, їм повідомлено про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України:

-    ч. 2 ст. 111 (державна зрада); 

-    ч. 1 ст. 14 ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна); 

-    ч. 2 ст. 199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів);

-      ч. 3 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів). 

Санкції інкримінованих статей передбачають покарання у вигляді  позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років ув’язнення або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Наразі проводяться подальші слідчо-оперативні заходи для встановлення повного кола причетних до злочину осіб та притягнення їх до відповідальності, а також збір доказової бази щодо перевірки причетності фігурантів до інших епізодів пожеж у торговельних центрах на території країн ЄС.

Національна поліція України

 

Схожі матеріали