Нацполіція: 20 осіб отримали підозри за розтрату понад 112 млн грн бюджетних коштів під час закупівлі майна для потреб ЗСУ

clock
19.07.2024 14:00

Серед учасників схеми - керівники та службові особи квартирно-експлуатаційних управлінь та відділів з кількох областей і підприємці. Співробітники Департаменту стратегічних розслідувань та слідчих підрозділів Нацполіції спільно з іншими правоохоронними органами та за сприяння керівництва Міноборони та ЗСУ провели понад 50 обшуків у фігурантів кримінальних проваджень. 

Національна поліція у співпраці з колегами продовжує знешкоджувати злочинні схеми, в яких фігурують посадові особи різних органів державної влади. У фокусі уваги – схеми з розкрадання бюджетних коштів, що виділяються на закупівлю майна для потреб Збройних сил України. Зокрема, у викритих правоохоронцями оборудках задіяні чинні та колишні керівники квартирно-експлуатаційних підрозділів та їхні підлеглі, а також фізичні особи підприємці та комерційні структури. Фігуранти «заробляли» на закупівлі дров та іншого майна для потреб військових. Їх вартість була значно вищою від ринкової. Деякі підрядники купували паливну деревину в інших суб’єктів господарювання за нижчими цінами. 

16 липня у кількох регіонах України поліцейські провели понад 50 обшуків та повідомили підозри 20 причетним особам, 9 з них затримали у процесуальному порядку. Загальна сума завданих збитків становить понад 112 млн грн. 

На Харківщині оперативники ДСР Нацполіції, детективи БЕБ та прокурори Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу Генерального прокурора викрили лідера та учасників злочинної організації - керівника Харківського квартирно-експлуатаційного управління (КЕУ), начальника квартирно-експлуатаційного відділу м. Луганськ, начальників паливної групи цих підрозділів, уповноважену особу з проведення державних закупівель КЕВ та двох фізичних осіб-підприємців. Сума завданих збитків за результатами закупівлі дров сягає 90 000 000 грн. 

Кошти отримані в злочинний спосіб витратили на придбання 13 автомобілів,  18 квартир в Києві та Івано-Франківську, 42 паркомісць у Києві та Львові, нежитлової будівлі понад 300 квадратних метрів у Харкові. Їм інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 1 та 2 ст. 255 (створення та участь злочинної організації),  ч. 2 та 3 ст. 27, ч. 2 ст. 209 (легалізація коштів отриманих злочинним шляхом), ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.  

На Запоріжжі співробітники обласного управління стратегічних розслідувань Нацполіції, теруправління БЕБ та Запорізької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону отримали докази причетності до оборудки шістьох осіб - головні бухгалтери квартирно-експлуатаційних підрозділів та чотири підрядники. Сума збитків понад 5 млн грн.  

В Житомирській області підозру отримав директор квартирно-експлуатаційної частини району. Як встановили оперативники обласного УСР Нацполіції та ТУ БЕБ в Києві, посадовець закупив паливної деревини для частини зі збитками у понад 10 млн грн.  

В Кіровоградській області «закупили» дрова для котелень військових частин. Їх вартість на понад 1 000 000 гривень вища за ринкову. Оперативники УСР та слідчі обласної поліції затримали начальника місцевого квартирно-експлуатаційного відділу та повідомили йому підозру за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

На Одещині оперативники УСР затримали начальника паливної групи квартирно-експлуатаційного управління та уповноважену особу з питань проведення державних закупівель. Обом посадовцям та фізичній особі-підприємцю слідчі слідчого управління обласної поліції за процесуального керівництва Білгород-Дністровської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону повідомили про підозру за розтрату 1 400 000 гривень бюджетних коштів. 

В Івано-Франківській області, обіймаючи посаду керівника квартино-експлуатаційної частини уклав додаткові угоди до договору на постачання природного газу для потреб підрозділу. І знов за завищеними цінами. Як результат - 2 000 000 гривень збитків. За оперативного супроводу співробітників УСР слідчі обласної поліції повідомили підозру експосадовцю за ч. 3 ст. 425 (Недбале ставлення до військової служби) Кримінального кодексу України. 

На Волині за аналогічною статтею підозру отримав начальник квартирно-експлуатаційного відділу одного з міст. Однак, в даному випадку він закупив армійські ліжка зі збитками у 2,7 млн грн.  

Максимальне покарання за інкримінованим статтями, яке може загрожувати підозрюваним – від 7 до 12 років позбавлення волі. Продовжуються заходи для притягнення до відповідальності усіх причетних до схем.

Заходи з викриття проводилися спільно з СБУ, Третім слідчим відділом (з дислокацією у м. Луцьку) ТУ ДБР, розташованого у місті Львові, управлінням стратегічних розслідувань у Волинській області Нацполіції, за процесуального керівництва Волинської, Івано-Франківської, Житомирської спеціалізованих прокуратур у сфері оборони Західного та Центрального регіонів. 

Національна поліція України

Схожі матеріали