На ділянках Каховського водосховища виявляють боєприпаси, зокрема навіть часів Другої світової війни

clock
11.06.2023 17:52

Міністр внутрішніх справ України, керівник робіт з ліквідації наслідків підриву ГЕС Ігор Клименко на Херсонщині зустрівся із Андрієм Селецьким - начальником Нововоронцовської селищної військової адміністрації.

Основним питанням наради стало забезпечення громади питною та технічною водою. Начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації розповів, що на території Нововоронцовки та Осокорівки є свердловини, також триває робота щодо відновлення криниць, резервуарів та водонапірної башти.

Нововоронцовська громада має тижневий запас питної води, до населених пунктів вже доправляють ємності обʼємом до 10 кубічних метрів для зберігання води.

За оперативними даними вода відійшла від громади на понад 300 метрів. Прогнозується, що відстань між берегами зменшиться із 14 кілометрів до близько 1300 метрів. Через це на деяких ділянках Каховського водосховища вже видніються затоплені під час будівництва ГЕС будівлі та об’єкти інфраструктури. Окремою небезпекою є  вибухонебезпечні предмети. Через постійні обстріли російськими військами акваторія водосховища забруднена боєприпасами. Після підриву ГЕС вивляють і снаряди часів Другої світової війни. 10 червня вибухотехніки провели 5 контрольованих підривів. Доступ до узбережжя для цивільних суворо заборонений!

Начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації надав архівні мапи, створені до будівництва Каховської ГЕС. На основі них експерти передбачатимуть розвиток ситуації, зокрема природнє розташування русел річок.

Департамент комунікації МВС

Схожі матеріали