Контраст
Шрифт

МВС закликає міжнародних партнерів та донорів активніше залучатися до розмінування в Україні – Мері Акопян

clock
07.12.2022 10:01

На цьому заступниця міністра внутрішніх справ України наголосила під час зустрічі з делегацією Управління ООН з обслуговування проєктів. 

Мері Акопян подякувала Управлінню ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС) і всій системі ООН, її агентствам та установам за підтримку МВС у реагуванні на виклики, що постали перед відомством в умовах військової агресії рф, насамперед, щодо очищення територій від вибухонебезпечних предметів.

«Ми вже мали кілька раундів конкретного і плідного діалогу і прагнемо узгодження нашої спільної дорожньої карти у питанні гуманітарного розмінування на найближчі півроку-рік. Закликаємо наших міжнародних партнерів та донорів ще активніше долучатися до процесу. Оскільки третина країни замінована, піротехнічні підрозділи ДСНС працюють цілодобово, деякі з них – фактично вручну. Зараз ключова потреба – відповідне технічне оснащення підрозділів, насамперед, робототехнікою. 40 піротехнічних розрахунків ДСНС потребують базового укомплектування», – підкреслила заступниця очільника МВС.

Вона поінформувала партнерів, що з початку року кількість рятувальників подвоєна. Наразі ж планується збільшення чисельності Служби ще на 500 фахівців. Кожного дня піротехніки ДСНС обстежують у середньому територію площею близько 70 гектарів, від початку повномасштабного вторгнення рф ними перевірено понад 760 кілометрів квадратних територій.

За словами Мері Акопян, лише піротехніками ДСНС вже знешкоджено близько 300 тисяч вибухонебезпечних предметів. Крім того, до розмінування залучаються вибухотехнічні підрозділи Національної поліції, Національної гвардії та Державної прикордонної служби. 

Своєю чергою заступник голови ДСНС Дмитро Бондар розповів про критичну ситуацію на сході та півдні країни, зокрема, на деокупованих територіях Харківщини, Херсонщини й Миколаївщини, де знищено багато населених пунктів і тотально замінована інфраструктура. Він підкреслив, що головне завдання піротехніків ДСНС у цих регіонах – гуманітарне розмінування об’єктів життєзабезпечення для подальшого відновлення енерго- й газопостачання, зв’язку. І наразі існує гостра потреба у відповідному технічному забезпеченні піротехніків для виконання робіт, від яких безпосередньо залежить життя цивільного населення і відновлення регіонів в цілому.

Голова делегації ЮНОПС, директор Сектору миру та безпеки Амір Омераґіч, зазначив, що, зокрема й завдяки доповіді Мері Акопян на донорській конференції у Швейцарії, організованій 28-30 листопада Женевським міжнародним центром з гуманітарного розмінування, у міжнародних партнерів і донорів є чітке уявлення про обсяги робіт, виконуваних нині МВС і ДСНС.

«Зараз Україна найзабрудненіша вибухонебезпечними предметами країна у світі. І ми розуміємо про який масштаб потреб ідеться. Тому вже в Женеві ми розпочали спілкування з донорами, акцентуючи їхню увагу, що майбутнє і успішність протимінної діяльності в Україні залежить саме від ефективної роботи відповідних урядових структур», – сказав Амір Омераґіч.

Він також повідомив, що в ЮНОПС триває підготовка майбутнього проекту міжнародної технічної допомоги.

Джес Лакетт, керівник відділу протимінної діяльності Сектору миру та безпеки ЮНОПС в Україні, повідомив, що попередньо планується оснащення 15 піротехнічних розрахунків. Наразі конкретизуються типи й моделі обладнання, його кількість для подальшого пошуку необхідного фінансування.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність