МВС пропонує упродовж 90 днів після закінчення воєнного стану надати право громадянам задекларувати незареєстровану зброю, отриману для відсічі збройної агресії рф, - Леонід Тимченко

clock
27.07.2023 20:50

«В умовах війни питання легалізація вогнепальної зброї є надзвичайно актуальним в українському суспільстві. Адже кількість зброї, яка знаходиться сьогодні на руках, збільшується щодня», - про це заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко сказав в ефірі всеукраїнського телемарафону “Єдині новини”.

Він зазначив, що органи Національної поліції працюють щоденно для виявлення незаконного зберігання зброї. Підрозділи Державної прикордонної служби також виявляють можливі факти перетину кордону із нелегальною зброєю.

Також Леонід Тимченко прокоментував схвалений Кабінетом Міністрів проект закону про внесення змін до «Закону про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» щодо вдосконалення порядку отримання декларування поводження з вогнепальною зброєю: «Відповідно до цього законопроекту кожен громадянин, який має незадекларовану зброю, повинен буде задекларувати таку зброю і внести її в реєстр зброї. Це робиться для того, щоб щоб він став легальним користувачем цієї одиниці зброї. Тобто відповідно до цього законопроекту, вся незареєстрована зброя, якщо калібр такої зброї згідно з законом дозволятиме поставити її на облік за громадянином України, повинна бути облікована».

Так, з початку повномасштабної війни росії проти України цивільні особи, які беруть участь у відсічі та стримуванні російської збройної агресії, на законодавчому рівні отримали право використовувати для цього вогнепальну зброю, яка не зареєстрована у визначеному порядку. У зв’язку із цим виникла потреба впорядкування правил поводження зі зброєю, а також надання права цивільним особам задекларувати наявну зброю, але без обов’язку здавати її до завершення дії воєнного стану, і впродовж 90 днів після його завершення.

Заступник Міністра зауважив, що порядок декларування вогнепальної зброї, а також правила її носіння, зберігання і перевезення цивільними особами, які беруть участь у відсічі та стримуванні збройної агресії російської федерації, визначатиметься Міністерством внутрішніх справ України та буде запроваджений після прийняття відповідних змін до закону.

Окрім цього, Леонід Тимченко розповів про роботу ще одного реєстру, який впровадило МВС, - Реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

«У цьому реєстрі знаходиться понад 26 000 осіб, які зникли безвісти. Станом на сьогодні Міністерство внутрішніх справ видало вже понад 5500 витягів із реєстру», - сказав він.

Важливо темою ефіру також стало обговорення документування правоохоронцями військових злочинів окупантів.

«Станом на сьогодні маємо 87 тисяч кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів. Ці злочини стосуються колабораційної діяльності, примусової депортації та фактів сексуального насильства», - повідомив Тимченко.

Також він додав, що окрім злочинів, органи системи МВС фіксують воєнних злочинців та проводять ідентифікацію окупантів: «Сформували облік із понад 230 тисяч ідентифікованих громадян росії, громадян так званих луганської та донецької народних республік, а також колаборантів. І цією інформацією сьогодні ділимося з нашими міжнародними партнерами. Можу запевнити, що буде зроблено все для того, щоб кожен окупант, кожен громадянин рф, який зі зброєю в руках перетнув кордон України, буде покараний згідно з чинним законодавством».

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали