Мріяв бути лікарем з дитинства, а зараз проводить унікальні операції: історія Віталія Хмеля - Національної легенди України

clock
26.08.2024 18:00

Напередодні Дня Незалежності України Володимир Зеленський вручив відзнаку «Національна легенда України» одинадцятьом українцям.

Серед них – прикордонник, лікар, торакальний хірург Головного військово-медичного клінічного центру Державної прикордонної служби України Віталій Хмель. Про шлях до професії, унікальні операції та мотивацію рятувати побратимів Віталій розповів в ексклюзивному інтерв'ю. 

Йому 43 роки і він має позивний «Рівас». Від початку повномасштабної війни росії проти України Віталій Хмель виконав понад 100 складних оперативних втручань пораненим військовослужбовцям у зоні проведення бойових дій. 

«Лікарем я хотів бути з дитинства. А військовий лікар зараз, коли в нас біда, – це найкраще, що можна робити для того, щоб рятувати країну. Це долучитися до її оборони. Це шлях кожного українця, шлях кожного патріота, шлях кожного громадянина. І він має пролягати через службу», – впевнений Віталій. 

У грудні 2023 року Віталій провів термінове оперативне втручання пораненому військовослужбовцю, в грудях якого застрягла нерозірвана міна з підствольного гранатомета. Під наглядом саперів Віталій зі старшим колегою успішно виконав цю унікальну операцію. Життя пораненого було врятовано. 

«Я не думаю, що хтось із моїх колег прямо рахує врятованих, ставить собі якісь зарубки. Але врятованих багато. Можливо сотні. Важко порахувати, оскільки хірургія – це командна робота і кожен працює на своєму місці», – розповідає про специфіку нелегкої праці військовий лікар. 


Також офіцер здійснював заходи з медичного забезпечення та евакуації поранених і постраждалих під час відсічі ворога у Харківській області. За його участі проведено близько 30 евакуаційних виїздів, врятовано життя понад 50 військовослужбовцям.

Більше про щоденний порятунок побратимів Віталієм Хмелем та мотивацію – дивіться у спецпроєкті МВС України.


 
У статті використані фото з 
Офіційного інтернет-представництва
Президента України

Департамент комунікації МВС України
 

Схожі матеріали