Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту

clock
19.06.2023 16:00

У війні росії проти України факти застосування сексуального насильства мали місце з 2014 року. Особливо масштабними вони стали в 2022 році, коли окупанти мали змогу безкарно вчиняти злочини над мирними громадянами України.

Дата Міжнародного дня боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту була обрана на честь ухвалення 19 червня 2008 року резолюції Ради Безпеки 1820 (2008), в якій Рада засудила сексуальне насильство як тактику ведення війни і перешкоди на шляху побудови миру.

«Сексуальне насильство в умовах конфлікту» – це зґвалтування, сексуальне рабство, примусова проституція, примусова вагітність, примусові аборти, примусова стерилізація, примусові шлюби та будь-які інші зіставні за ступенем тяжкості форми сексуального насильства по відношенню до жінок, чоловіків, дівчаток чи хлопчиків, які мають пряме або непряме відношення до конфлікту.

«Зараз повсюдно визнається, що сексуальне насильство - це цілеспрямована стратегія, яка застосовується для того, щоб пошкодити соціальну тканину суспільства, щоб контролювати і залякувати населення і щоб виганяти людей з їхніх будинків ...», - сказав Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

19 червня 2015 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію A/RES/69/293, яка заснувала Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту, щоб підвищувати рівень обізнаності про необхідність покласти край сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом, шанувати жертв сексуального насильства і тих хто пережив його всюди в світі. Віддавати належне всім тим, хто відважно присвячує життя боротьбі за викорінення цих злочинів або втратив життя в цій боротьбі.

Це не вперше, коли війська, керовані москвою, масштабно, з кричущою жорстокістю і відчуттям безкарності використовують сексуальне насильство як тактику ведення бойових дій. Найбільш яскравий приклад з минулого – завершальний етап німецько-радянської війни 1941–1945 років, коли радянські війська увійшли до Німеччини. 

За твердженням британського історика та автора дослідження «Падіння Берліну. 1945» Ентоні Біворі, лише в Берліні було зґвалтовано близько 130 тисяч жінок та дівчаток, багато з яких неодноразово. Також за даними історика, близько 10 тисяч жертв зґвалтувань загинули внаслідок отриманих травм.

У війні росії проти України факти застосування сексуального насильства мали місце з 2014 року. 

Але після повномасштабного вторгнення рф війська агресора застосовують сексуальне насилля саме як метод ведення війни в небачених раніше масштабах – зокрема, для залякування, «помсти» чи «покарання» цивільного населення на окупованих територіях. Сексуальне насилля застосовується до жінок, чоловіків та дітей.

З найбільш кричущих серед зафіксованих злочинів зґвалтування немовлят, групове зґвалтування хлопчиків-близнюків дворічного віку, внаслідок якого діти померли, зґвалтування дітей на очах у батьків та навпаки.

Зафіксовані вагітності неповнолітніх, яких зґвалтували російські військові.

Зафіксовані факти, коли російські окупанти прямо заявляли, що ґвалтують жінок задля того, щоб завдати їм психологічної травми, яка викличе небажання жити статевим життям у майбутньому та народжувати дітей

Наявні акти зґвалтування чоловіків, а також людей пенсійного віку.

Зафіксовані факти, коли російські військові схиляли до примусового сексу жінок, погрожуючи смертельною розправою над ними чи їхніми близькими.

Поліція успішно розслідує такі провадження. З метою якісного та ефективного їх документування досудове розслідування у всіх кримінальних провадженнях цієї категорії здійснюється слідчими Головного слідчого управління Національної поліції, які мають всі фахові знання та відповідний досвід розслідування саме такої категорії злочинів.

На сьогодні Національна поліція розслідує 53 факта сексуального насильства з боку окупантів. Жахливо, що серед виявлених нами злочинів, 10 – вчинені проти дітей.Слідчими вже ідентифіковані 18 військових рф – сексуальних насильників, яким «заочно» повідомлено про підозру за статтею 438 КК України за порушення законів за
звичаїв війни, зокрема міжнародних конвенцій та договорів. Це значить, що вони встановлені, їх імена відомі, і до них обов’язково прийде правосуддя (якщо раніше до них не прийде ЗСУ – одне з двох, але вони неодмінно будуть покарані).

Працюємо, щоб встановити і притягнути до відповідальності кожного воєнного злочинця.

Більше про злочини окупантів та допомогу жертвам сексуального насильства  під час війни:

  1. https://legalaid.gov.ua/novyny/postrazhdali-vid-seksualnogo-nasylstva-pid-chas-vijny-ta-domashnogo-nasylstva-mozhut-otrymaty-bezoplatnu-pravovu-dopomogu-vid-derzhavy/.
  2. https://cutt.ly/XKsLgAv.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали