Мінна безпека в осінньо-зимовий період: в Україні розпочинається новий сезон кампанії «Помічай зміни»

clock
28.10.2024 16:30

В Україні продовжується інформаційна кампанія з мінної безпеки «Помічай зміни». Новий сезон кампанії привертає увагу населення до правил мінної безпеки в осінньо-зимовий період. Кампанію реалізує BBC Media Action за технічної підтримки Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Ініціатива є частиною Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй в Україні, що фінансується урядом Нідерландів.

Після повномасштабного вторгнення росії 23% території України потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами. Тільки у вересні 2024 року росія запустила по Україні 1339 ударних безпілотників*. Щодня в різних регіонах країни падають уламки ракет і дронів, які можуть містити нерозірвані боєприпаси або небезпечні речовини, що створює серйозну загрозу для життя та здоров'я українців.

Кампанія «Помічай зміни» покликана сприяти зменшенню кількість нещасних випадків, пов’язаних із вибухонебезпечними предметами, шляхом підвищення обізнаності населення щодо правил мінної безпеки.

Новий сезон кампанії зосереджений на потенційній небезпеці, яка загрожує громадянам в осінньо-зимовий період. Особливо через зміну погоди, коли опале листя та сніг можуть ускладнювати можливість побачити вибухонебезпечні предмети у лісах, парках, полях, на узбіччі дороги та інших локаціях.

Осінь для багатьох українців – традиційний сезон збирання грибів, проте через війну значні території лісів в Україні залишаються замінованими та небезпечними для відвідування. Під листям, у ґрунті, кущах або на узбіччях можуть ховатися нерозірвані снаряди, протипіхотні міни, уламки дронів тощо. Помітити які досить складно, а іноді – неможливо, що значно підвищує ризик травмування або загибелі.

Кампанія «Помічай зміни» показує реальні ситуації потенційної небезпеки та закликає громадян дотримуватися основних правил при виявленні підозрілих предметів: Стій! Не чіпай! Телефонуй 101!

Кампанія, що стартувала в червні 2024 року, включає соціальну рекламу на телебаченні та радіо, онлайн-контент, а також білборди й плакати в деокупованих і прифронтових областях України. До інформаційної підтримки ініціативи долучилися відомі українські бізнеси та лідери думок.

Також у межах кампанії було створено освітній серіал та симулятор про мінну безпеку, що доступні для безкоштовного перегляду на національній освітній платформі Дія.Освіта.

ДСНС України 

Схожі матеріали