Микола Рудик: З 1 серпня 2024 року почали видавати кермувальникам посвідчення водія з додатковим елементом захисту

clock
10.09.2024 18:30

Про це начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик розповів у прямому етері телемарафону «Єдині новини». 

«Новий зразок посвідчення водія містить три літери та шість цифр додаткового захисного елементу. Ці засоби розроблені для того, аби зменшити випадки підробки посвідчень», – зазначив Микола Рудик. 

За словами начальника ГСЦ МВС, усі видані раніше в сервісних центрах МВС документи залишаються дійсними і громадяни можуть продовжувати ними користуватися. Однак, здійснювати обмін посвідчення необхідно, якщо закінчився термін дії водійського, якщо особа оновила свої анкетні дані або втратила документ. 

Отримати дану послугу можливо як онлайн, так і фізично, звернувшись до будь-якого зручного сервісного центру МВС. 

«Щоб замовити послугу, необхідно мати при собі документ, який посвідчує особу, та ідентифікаційний код. А от медичну довідку для відновлення посвідчення під час дії воєнного стану мати при собі необхідності немає», – зауважив Микола Рудик. 

Для замовлення послуги онлайн необхідно: авторизуватися у Кабінеті водія або у застосунку Дія, обрати послугу «Обмін посвідчення водія» та вказати причину заміни документа. Далі обрати спосіб отримання – у будь-якому сервісному центрі МВС, у відділенні Укрпошти або кур’єром на вказану адресу. 

Начальник Головного сервісного центру МВС розповів, що у 2024 водіям було видано орієнтовно 380 тисяч посвідчень, з яких майже 14 тисяч – в електронному вигляді. 

«Щодо відновлення посвідчення водія, то цього року ми поновили понад 51 тисячу посвідчень водія після втрати та викрадення, а також майже 300 – в електронній формі», – повідомив він. 

Також Микола Рудик закликав усіх громадян не користуватись послугами шахраїв та не купувати фальшиві документи, адже за використання несправжнього документа передбачена кримінальна відповідальність. 

«Отримати посвідчення водія можна виключно після завершення навчання в автошколі, складання теоретичного і практичного іспитів у територіальному сервісному центрі МВС», – наголосив начальник Головного сервісного центру МВС.  

Департамент комунікації МВС України 

Схожі матеріали