Контраст
Шрифт

Мері Акопян: Важливе завдання сьогодні – захистити права і свободи наших громадян на території іноземних держав

clock
17.08.2022 18:31

Під час VI засідання Робочої групи із захисту прав і свобод громадян України, які перебувають в країнах ЄС як тимчасово переміщені, заступниця міністра внутрішніх справ Мері Акопян наголосила на необхідності забезпечити безпеку та права дітей. Вона закликала зосередитися на більш тісній взаємодії МЗС, МОН та МВС із правоохоронними органами європейських країн, де найбільша кількість українських біженців. 
 
Засідання робочої групи відбулося в режимі онлайн і було присвячений підготовці до нового навчального року.
  
“Вдячна європейським партнерам, які докладають максимум зусиль, аби надати можливість українським дітям адаптуватися до нового колективу, подолати мовний бар’єр, отримувати знання та розвиватися”, – зазначила заступниця міністра. 
 
Мері Акопян також підкреслила, що спільне і головне завдання на сьогодні – не втратити зв'язок з нашими громадянами, захистити їхні права і свободи на території іноземних держав, зокрема надати можливість безперешкодного доступу до сервісів та адміністративних послуг закордоном. МВС уже опрацювало можливість отримати кілька послуг за кордоном. 

Сьогодні українці, які були змушені тікати від війни до ЄС, уже можуть оформити:

- паспорт громадянина України,
- паспорт громадянина України для виїзду за кордон, а також скористатися послугою з оформлення
- обох документів одночасно.

Такі послуги доступні у Республіці Польща. Водночас погоджується можливість аналогічної роботи ДП «Документ» ще щонайменше у 7 країнах ЄС.

Окрім того, розширено можливості для українських водіїв. Користуватися  українським посвідченням водія у ЄС можливо:

- без необхідності його обміну протягом всього періоду перебування під захистом, а не лише впродовж 6 місяців;
- у разі закінчення терміну його дії, що є актуальним для посвідчень виданих вперше з терміном дії 2 роки;
- старого зразка, яке оформлене лише кирилицею і не має терміну дії, без необхідності мати додатково завірений переклад або міжнародне посвідчення водія.

Нові правила передбачають також отримання тимчасового посвідчення водія зразка ЄС у разі втрати чи викрадення українського посвідчення водія без складання іспитів.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність