Мері Акопян: Україна має намір приєднатися до Механізму цивільного захисту ЄС

clock
10.11.2022 14:29

Сьогодні, 10 листопада, у Military Media Center відбувся онлайн-брифінг заступниці міністра внутрішніх справ України Мері Акопян. Посадовиця розповіла про міжнародну допомогу та підтримку партнерів у боротьбі України зі збройною агресією рф.

Упродовж останніх 8 місяців змінився підхід до формування потреб складових системи МВС, з якими Україна виходить до своїх міжнародних партнерів. Наразі їх відпрацьовують більш точково, з урахуванням поточної ситуації.

Мері Акопян навела численні приклади такого підходу до практичної співпраці з закордонними донорами. Зокрема, нещодавній транш допомоги ДСНС від Великобританії включав 9 пожежно-рятувальних автомобілів та пожежно-рятувальне обладнання, серед якого шліфувальні машинки, пошуковий набір для мін, генератори, гідравлічний інструмент, насоси, драбини тощо.

«Загалом від початку війни рятувальники отримали від британців близько 70 одиниць пожежно-рятувальної техніки й велику кількість пожежно-рятувального спорядження. Вклад Франції у цьому сенсі – це 76 одиниць пожежно-рятувальних та медичних автомобілів, інших засобів загалом на 8,54 млн. євро», - повідомила заступниця очільника МВС.

Важливою є допомога не лише окремих держав, а й міжнародних інституцій. Наприклад, під час нещодавнього візиту Єврокомісар із питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич доставив 55 вагонів гуманітарної допомоги для найрізноманітніших потреб українців в умовах війни, зокрема для відновлення життя на деокупованих територіях та підтримки українців в зимовий період.

«Лише неповний перелік всієї пожертви від ЄС для міністерства внутрішніх справ вміщено на майже 500 сторінках спеціального реєстру з мільйонами найменувань та десятками тисяч тонн допомоги», - окреслила Мері Акопян масштаби наданої МВС партнерської допомоги.

Наприклад, від іноземних партнерів для ДСНС отримано 785 пожежно-рятувальних та спеціальних автомобілей, 42 залізничних вагони і 3 літаки з гуманітарною допомогою.

Також масштабна допомога, серед якої є унікальне сучасне обладнання, дефіцитні реагенти, передові технології, надається Україні нашими друзями у таких напрямках, як гуманітарне розмінування, розслідування військових і міжнародних злочинів, зокрема ДНК-експертиз, ідентифікації загиблих військових та цивільних, потреб у посиленні кордонів, медичної евакуації та психологічного забезпечення.

Окрім того, Мері Акопян розповіла про переорієнтацію й переформатування всіх проєктів та програм, започаткованих ще до повномасштабного вторгнення. Додатково вона поінформувала і про стратегічні результати партнерства. Зокрема, в контексті розмінування території України, яке може зайняти до 7 та більше років, Держдепартамент США оголосив про надання фінансової допомоги - майже 90 мільйонів доларів США – саме на розв’язання цієї гуманітарної проблеми. Завдяки такому сприянню планується залучити 100 груп з розмінування й підтримати масштабний проєкт з розбудови фахового центру підготовки та оснащення усіх фахівців, які займаються розмінуванням українських територій.

«Вперше в історії ми долучаємося до Механізму цивільного захисту ЄС -  найбільшої у світі системи надання міжнародної координованої оперативної допомоги. За його допомогою вже доставлено до нашої країни 70 тисяч тонн найрізноманітнішої допомоги. Сподіваємося, що до кінця поточного року ми приєднаємося до цього Механізму, що дасть нам багато додаткових переваг», - повідомила заступниця міністра.

Насамкінець Мері Акопян наголосила на готовності відомства ділитися українськими стандартами несення служби із міжнародними партнерами й закликала їх надалі підтримувати наші служби, щоби Україна могла стійко та якісно відбиватися від ворога.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали