Контраст
Шрифт

Мері Акопян: Співпраця з Міжнародною комісією з питань зниклих безвісти допоможе Україні у розслідуванні воєнних злочинів рф

clock
28.09.2022 17:02

На цьому заступниця міністра внутрішніх справ України наголосила під час зустрічі з представниками Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (МКЗБ), яка відбулася сьогодні, 28 вересня.

Мері Акопян висловила вдячність МКЗБ за готовність долучатися і сприяти у проведенні експертиз і відповідних слідчих дій під час розслідування воєнних злочинів рф. Адже потреба в залученні міжнародних експертів значна: на звільнених від загарбників територіях продовжуватимуть виявляти поховання. І наразі навантаження на слідчих Нацполіції й Експертну службу МВС колосальне.

«Після визволення окупованих територій упродовж останнього місяця ми зіштовхнулися з новими викликами, які безпосередньо стосуються взаємосумісництва МВС із МКЗБ. Нацполіція і ДНДЕКЦ здійснили за останній час потужну якісну професійну роботу з проведення експертиз, зокрема, ДНК-досліджень. Слід зазначити, що Україна наразі дійсно потребує технічної і фахової допомоги у цих питаннях. Водночас вона є платформою, адже наші слідчі та експерти набули унікальний досвід, яким готові ділитися з партнерами», – переконана заступниця очільника МВС.

Метью Холідей, директор Європейських Програм МКЗБ і керівник програми МКЗБ в Україні, зазначив, що Міжнародна комісія відстежує події в Україні, зокрема, на Харківщині, й прагне налагодити взаємодію для підсилення спроможностей Уряду України у пошуку зниклих безвісти.

Сергій Кримчук, директор Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, підкреслив, що в Експертній службі МВС застосовуються сучасна техніка й методики, працюють  висококваліфіковані фахівці, які залучалися для проведення експертиз в інших країнах, зокрема в Іраку.

«Ми прагнемо налагодити взаємодію з МКЗБ й обмін досвідом та найкращими методиками. Експертна служба МВС ефективно працює за європейськими стандартами. Водночас, ми прагнемо розвитку й готові впровадити й ваші прогресивні методики, які можуть бути відмінними від наших. Це сприятиме нам у роботі», – сказав Сергій Кримчук.

Своєю чергою, перший заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Сергій Пантелєєв окреслив загальні масштаби злочинів рф на території України та навантаження на працівників поліції у їх розслідуванні.

«Наразі відкрито понад 34 тисячі кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів окупантів. 7,5 тисяч кримінальних проваджень відкрито за фактами безвісти зниклих громадян. Розслідуючи такі справи, слідчі мають відібрати зразки у родичів і направити на дослідження. Завантаженість слідчих та експертних установ величезна. Одна завдяки їхнім зусиллям вдалося розшукати 1600 громадян», – розповів Сергій Пантелєєв.

Водночас, він окреслив труднощі, які виникають під час розшуку зниклих безвісти, чиї родичі виїхали з України і не можуть здати зразки для  проведення ДНК-експертизи. Саме за цим напрямом роботи Нацполіція і ДНДЕКЦ потребують підтримки МКЗБ.

Крім того, під час зустрічі сторони обговорили проєкт Угоди про співробітництво між Україною та Міжнародною комісією з питань зниклих безвісти, який опрацьовується. Йшлося, зокрема про необхідність гармонізації проєкту документа з українським законодавством та залучення ширшого кола державних органів для врахування всіх аспектів та узгодження позицій сторін.

«МВС зі свого боку всіляко сприятиме у підписанні Угоди, щоб надалі ефективно взаємодіяти у визначених рамках. Водночас ми прагнемо вже зараз взаємодіяти з МКЗБ», – сказала Мері Акопян.

Сторони домовилися, зокрема, направити слідчих і експертів до лабораторії МКЗБ у Гаазі для вивчення методик партнерів. Водночас ішлося про можливість направлення складних зразків, які не вдалося ідентифікувати в Україні.

Також було домовлено про направлення представника МКЗБ на Харківщину з метою визначення масштабів і можливостей залучення фахівців і техніки Комісії.

Департамент комунікації МВС України
Фото Андрія Новицького

Схожі матеріали
Діяльність