Леонід Тимченко: «МВС надає повний соціальний супровід своїм ветеранам – від лікування до реабілітації та працевлаштування»

clock
17.10.2024 10:00

Про всебічну підтримку постраждалих внаслідок бойових дій та ветеранів системи МВС, зокрема, через функціонал електронного Кабінету соціального захисту, розповів в етері Національного телемарафону «Єдині новини» заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко. 

«Мова йде про комплекс послуг для ветеранів, постраждалих та членів родин співробітників Нацполіції, ДСНС, військових НГУ і ДПСУ. Для них ми створюємо всі умови, щоби вони відчували увагу та повагу з боку МВС та держави», - зазначив заступник Міністра.

До таких соціальних послуг входить медичне забезпечення, фізична та психологічна реабілітація, відновлення документів за необхідності, формування пакету документів для отримання статусу учасника бойових дій. 

А в подальшому – це соціальний супровід, соціалізація, можливість займатися спортом, можливість отримати працевлаштування в системі МВС або в цілому бути соціалізованими.

«Це тисячі осіб. Ми опікуємося також їхніми родинами та дітьми, які мають змогу навчатися у ліцеях патріотичного спрямування», - підкреслив Леонід Тимченко.

Крім того, він зазначив, що на порталі МВС у Єдиному вікні для громадян функціонує електронний Кабінет соціального захисту, який створили для ветеранів та постраждалих співробітників системи МВС. 

«Ми створюємо цифрові послуги для того, щоби наш ветеран міг авторизуватися в Кабінеті соціального захисту, знайти послугу, яка йому потрібна, зміг задати запитання соціальному супровіднику, а той, у свою чергу, підключився і почав надавати підтримку у цій послузі», - пояснив заступник Міністра. 

Серед фунціоналу такого електронного Кабінету соціального захисту інформація про те, як і де отримати ту чи іншу медичну довідку, який пакет документів потрібен для отримання статусу учасника бойових дій. Також в електронному кабінеті міститься інформація про можливості з навчання, працевлаштування, лікування й реабілітації. 

«Весь цей комплекс послуг із соціального супроводу реалізований  у вказаному кабінеті. Функціонал і алгоритми зараз спільно опрацьовуємо з ветеранами, аби зрозуміти, як покращити та полегшити роботу, забезпечити доступність цього кабінету», - зазначив Леонід Тимченко. 

Він наголосив, що соціальний супровід ветеранів здійснюється на постійній основі, а підтримка припиняється тільки у разі відсутності такої потреби у ветерана. 

Щодо працевлаштування ветеранів та постраждалих, то МВС повертає їх на службу, якщо це дозволяє здоров’я та є відповідне бажання таких осіб.

«Позиція Міністра внутрішніх справ полягає у тому, що ми повинні опікуватися ветеранами та давати їм можливість повернутися в стрій, якщо це дозволяє їх стан здоров’я. Якщо людина отримала поранення, повний комплекс послуг з лікування та реабілітації від медичної установи і бажає повернутись до своїх побратимів, то такі можливості є», - зазначив заступник Міністра. 

Також він звернув увагу, що МВС забезпечує умови із працевлаштування для ветеранів, які отримали значні травми та інвалідність, зокрема для тих, хто перебуває на кріслах колісних. Такі особи мають змогу отримати роботу, наприклад, у Центрах служби 112, а також в центральних органах виконавчої влади, які координуються МВС, де теж створюються робочі місця для осіб з особливими потребами. 

«На це націлюються всі керівники наших центральних органів виконавчої влади, а також Національної гвардії, Державної прикордонної служби. Це задум Міністра, який підтримується і впроваджується керівництвом Міністерства внутрішніх справ», - підкреслив Леонід Тимченко. 

Також працевлаштовують в системі МВС і родичів загиблих співробітників, зниклих безвісти або тих, хто зазнав поранень. Зокрема, їм пропонуються й посади соціальних супровідників ветеранів. Такі співробітники проходять спеціальну підготовку з психологами. 

«Тому що це дуже чутлива і дуже складна робота. Ти маєш надихати людину, ти маєш підтримати людину, ти віддаєш свою енергію. Тому ми залучаємо до цього психологів. Ми розуміємо, що тут може бути професійне вигоряння, тому що ця робота потребує дуже глибокого залучення і занурення у долі людей», - наголосив Леонід Тимченко.

 

Департамент комунікації МВС України

 

 

 

Схожі матеріали