Комунікаційний форум МВС 2.0: Стратегії та інновації на передовій інформаційної війни

clock
16.05.2024 11:15

У столиці відбувся Форум комунікаційників з нагоди 32-річниці створення комунікаційних підрозділів системи МВС. Захід відбувся за сприяння Посольства Канади в Україні та Проєкту стабілізації поліцейської діяльності (PSP).

Про інформаційні виклики в умовах війни розповідали спікери з Офісу Президента України, Міністерства оборони України, Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Проєкту стабілізації поліцейської діяльності (PSP), КМЄС.

Відкрила захід директор Департаменту комунікації Міністерства внутрішніх справ України Мар’яна Рева, яка подякувала колегам за плідну та ефективну роботу в умовах війни. Вона зазначила, що державним органам в цілому вдалося вибудувати стратегію One Voice, яка допомагає боротися з російською пропагандою:

«Сьогоднішній день про мужність, силу та вміння забезпечувати інформаційну безпеку у державі та ту стабільність, яка у нас є попри війну. Кожен з вас наразі працює у кризових комунікаціях, але нам вдається тримати оборону на цьому інформаційному фронті».

У заході взяв участь Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, який вручив  комунікаційникам системи МВС нагороди та цінні подарунки.

«Нас всіх об’єднує одне – ми всі хочемо перемоги, зберегти нашу державність. І ви вкладаєте це у комунікаційну систему країни. Наше Міністерство – один з найвеличезніших хабів комунікації. Ще два роки тому до нас приїжджали іноземні партнери, аби нас вчити. Тепер ви можете ділитися власним досвідом із ними», – заявив Міністр внутрішніх справ України, звертаючись до комунікаційників.

Упродовж заходу комунікаційники з різних куточків України обговорювали важливість впровадження ефективних стратегій, які б протидіяли дезінформації. Йдеться не лише про розробку спільних комунікаційних проєктів, а й адаптацію міжнародного досвіду до українських реалій.

Своєю чергою Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Наталка Цмоць відзначила роботу комунікаційних підрозділів системи МВС в умовах війни. За її словами, ворог все активніше намагається проникнути в український інфопростір, просуваючи проросійські наративи, утім завдяки оперативній реакції та превентивній роботі цьому вдається протидіяти:

«Можливість доступу до перевіреної інформації – це невід'ємна частина будь-якого демократичного суспільства. І у вас це виходить, навіть в умовах повномасштабної війни. Ми бачимо, як ворог намагається втрутитися у ваші демократичні процеси, просуваючи проросійські наративи, але вам вдається цьому протидіяти. Своєю чергою, ми готові ділитися власним досвідом протидії дезінформації і допомагати вам тут».

Також під час Форуму представники Проєкту стабілізації поліцейської діяльності (Police Stabilization Project – PSP), який фінансується Урядом Канади, презентували віртуальну Платформу спільних ініціатив поліції та громадянського суспільства.

Вперше в історії МВС у співпраці з партнерами з Консультативної місії Європейського Союзу в Україні розробило та затвердило Комунікаційну стратегію Міністерства внутрішніх справ та план заходів з її реалізації. Представники КМЄС розповіли про успішний досвід розробки документа та відзначили професіоналізм комунікаційників всієї системи МВС:

«Я особисто завжди був вражений професіоналізмом комунікаційників системи МВС. Ви з великою мотивацією працюєте щодня задля спільної справи, і для нас велика честь працювати разом з вами і ми сподіваємося на розширення цієї співпраці», – заявив голова відділу зв’язків з громадськістю КМЄС Йоганнес Рюгер.

Додатково на Форумі обговорювалася роль сучасних соціальних мереж і технологій у формуванні публічної думки, зокрема через SMM стратегії та контент-маркетингу. Під час панельних дискусій визначили, що використання цифрових платформ може значно посилити вплив державних комунікацій, забезпечуючи ширше охоплення і залучення аудиторії.

«Це війна інформацій в тому числі. І 100% ця інформація іноді працює небезпечніше, аніж дрони. У ваших руках ця універсальна складна зброя, яка може також протидіяти агресору. Пишаюся вашим професіоналізмом і ви це доводите щодня. Ваша робота дуже важлива, як для державних комунікацій, так і для людей», – зазначила генеральна директорка Директорату з питань інформаційної політики Офісу Президента України Ірина Побєдоносцева.

Своєю чергою в.о. директора Директорату інформаційної політики у сфері оборони та стратегічних комунікацій Міністерства оборони України Ірина Макарченко розповіла, що комунікація сьогодення має бути досить гнучкою, аби водночас люди мали доступ до інформації, утім аби ці інформаційні повідомлення не нашкодили діям всередині країни:

«Комунікаційники сьогодення воюють  на інформаційному фронті. І на цьому «полі бою» у нас є успішні кейси. Утім ми щодня балансуємо між тим, як задовольнити запит суспільства в інформації і в той же момент не наразити на небезпеку наших захисників».

«Інформація у наш час – це зброя масового ураження, і ворог активно її використовує. На вашому відомстві велика відповідальність за подачу інформації, адже мало просто повідомити про якийсь факт, варто його правильно інтерпретувати, аби росія не використовувала це у своїх цілях. Це дійсно складна та важлива робота, з якою ви впорались», – зазначив керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей.

Також у межах Форуму відбулася презентація книги Міністерства внутрішніх справ  України «Два роки повномасштабної війни» в якій описані історії Героїв, які продовжують служити нашій країні – боронячи наші міста, ліквідовуючи наслідки ворожих атак, тримаючи громадський порядок та даючи відсіч на кордоні, і ті історії героїв, які загинули, захищаючи країну від агресора.

Департамент комунікації МВС України

 

 

Схожі матеріали