Катерина Павліченко виступила на засіданні комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок

clock
18.10.2022 18:29

Сьогодні під час 83-го засідання комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок, заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко в онлайн форматі розповіла експертам про розслідування злочинів пов'язаних з  сексуальним насильством під час військової агресії рф в Україні. 

«Сьогодні діяльність правоохоронних органів України спрямована на те, щоб задокументувати всі воєнні злочини, які вчинює рф. Серед них є і сексуальні злочини проти мирного населення. Уже відкрито 43  кримінальних провадження, серед них є ті, у яких є повторні епізоди або кілька потерпілих. Розуміючи усі виклики, у Нацполіції було створено спеціалізовані поліцейські мобільні групи з виявлення виключно випадків сексуального насильства на деокупованих територіях. Завдяки їх роботі вдалося зібрати чимало свідчень та показів про такі злочини», – зазначила Катерина Павліченко.

Вона також розповіла, що найбільша їх кількість вчинена на території Київської, Херсонської, Харківської, Запорізької, Луганської та Чернігівської областей.

Заступниця міністра підкреслила, що в МВС України добре розуміють, що це ще не остаточний список, а розслідування тривають. Такі розслідування мають свою специфіку, яка пов'язана з тим, що часто люди не хочуть говорити про такого типу злочини.

«Розуміючи це, ми підготували інформаційні брошюри, які поліцейські дають цивільному населенню на деокупованих територіях, яке потенційно могло постраждати від сексуальних злочинів російських окупантів. У буклеті зібрана вся необхідна інформація: як повідомити, куди повідомити, як спілкуватися з постраждалою особою тощо», – додала Катерина Павліченко.

Зазначимо, брошуру було розроблено за ініціативи МВС спільно з НПУ, ОГП, Нацсоцслужбою, Мін’юстом та громадськими організаціями. Окрім того, в Україні додатково проводяться навчання поліцейських, слідчих, прокурорів щодо того як виявляти та розслідувати ці злочини пов'язані з сексуальним насильством під час війни

Довідково: Комітет з ліквідації дискримінації щодо жінок є органом незалежних експертів, який здійснює моніторинг виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Він складається з 23 експертів з прав жінок з усього світу. Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (CEDAW) є інструментом, який допомагає жінкам у всьому світі вносити зміни у своє повсякденне життя. У країнах, які ратифікували цю угоду, CEDAW виявилася важливою у протистоянні наслідкам дискримінації, які включають насильство, бідність і відсутність правового захисту, а також відмову у спадщині, правах власності та доступі до кредитів.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали