Катерина Павліченко: Навчання в автошколах для людей з інвалідністю є важливим етапом реабілітації та адаптації в суспільстві (Відео)

clock
18.09.2024 17:00

Флагманський проєкт МВС “Автошколи для осіб з інвалідністю” працює понад рік. За цей час вже відкрито 7 шкіл у Києві, Львові, Одесі, Дніпрі, Кропивницькому, Кривому Розі, Камянець-Подільському. Отримали посвідчення 104 особи, із них - 36 військових. Детальніше про реалізацію проєкту та його переваги розповіла заступниця Міністра МВС Катерина Павліченко в етері марафону «Єдині новини» на каналі «Ми-Україна».

Катерина Павліченко, зокрема, зазначила, що в автошколах для осіб з інвалідністю відповідно облаштовані не тільки простори приміщень, а також самі автомобілі. Особливо це важливо для поранених військових і тих людей, які мають порушення опорно-рухового апарату:

«Через наслідки повномасштабної війни в Україні кількість людей з інвалідністю збільшується як серед військових, так і серед цивільних. І ми продовжуємо їх заохочувати до навчання, у тому числі тих, хто отримав посвідчення водія до травми. Процес навчання в  автошколах є важливим етапом їхньої реабілітації, реінтеграції та адаптації в суспільстві. По результатам проходження курсів ці люди стають більш мобільними і можуть на власному авто дістатися туди, куди їм необхідно». 

Вона зауважила, що в усіх семи автошколах можна отримати посвідчення водія категорії «В», а в закладі Дніпра також готують водіїв категорії «С1». Особливість цих шкіл у тому, що слухачі можуть займатися в групах, що позитивно впливає на їхню соціалізацію, або за індивідуальним планом. 

Після навчання вони складають іспити і отримують посвідчення водія в сервісних центрах МВС, де є адаптовані транспортні засоби. Наразі для здачі практичних іспитів у сервісних центрах МВС Києва, Дніпра, Львова, Одеси, Камянець-Подільського експлуатуються п’ять адаптованих авто для людей з інвалідністю. Ще п'ять переобладнаних машин нещодавно були передані для сервісних центрів у Вінниці, Кропивницькому,  Білій Церкві, Тернополі.

«У своєму проєкті ми також запозичуємо досвід інших країн. Наразі ми співпрацюємо з Центром видачі водійських посвідчень у Нідерландах з підготовки навчальних програм та переобладнання транспортних засобів різних категорій і типів, у тому числі мотоциклів. Це питання, насправді, не є простим, оскільки у кожної людини є свої особливості, і ми маємо їх враховувати. Але в наших закладах є різні типи переобладнаних автомобілів, тому слухачі мають можливість обрати той, який їм найбільш підходить», - розповіла заступниця Міністра МВС.

Катерина Павліченко зазначила, що для підготовки водіїв також готуються по спеціальній програмі інструктори та екзаменатори. Програма їхнього навчання містить правила комунікації з людьми з інвалідністю. Серед тих, хто готує викладацький склад є колишні слухачі автошкіл. 

«Автошколи для людей з інвалідністю» – флагманський проєкт МВС, який реалізується у рамках ініціативи Першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів». Мета проєкту – створити ефективну та комфортну систему адаптації осіб з інвалідністю до керування транспортними засобами з урахуванням їхніх можливостей та потреб.

У липні минулого року Олена Зеленська разом із заступницею Міністра внутрішніх справ Катериною Павліченко відвідали одну з п’яти автошкіл, запущених в межах проєкту «Автошколи для осіб з інвалідністю» на базі відомчих закладів освіти. 

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали