Кабмін схвалив законопроєкт, який вдосконалює питання щодо застосування електрошокерів поліцейськими

clock
18.07.2024 15:35

Про це на своїй офіційній сторінці у Facebook повідомив заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий.

Як зазначив Богдан Драп'ятий, проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 45 Закону України “Про Національна поліція України” щодо вдосконалення правових підстав і особливостей застосування спеціальних засобів» пропонує розширити перелік підстав для застосування електрошокерів поліцейськими під час затримання правопорушників, зокрема тих, які підозрюються в учиненні кримінального правопорушення та чинять опір або фізичну протидію поліцейському чи намагаються втекти.

Окрім того, законопроєкт також пропонує ввести заборону на використання електрошокових пристроїв в ділянці голови, шиї та статевих органів.

До статті 45 (Застосування спеціальних засобів) у пункті 6 пропонується додати три підстави для застосування електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії, а саме:

  • під час затримання особи, яка підозрюється в учиненні кримінального правопорушення та чинить опір або намагається втекти;
  • під час затримання особи, яка чинить фізичну протидію поліцейському;
  • під час затримання особи, яка намагається втекти з-під варти.

 

Станом на сьогодні в чинному Законі є лише дві підстави для застосування електрошокерів поліцейськими:

  • для відбиття нападу на поліцейського, іншу особу та/або об’єкт, що перебуває під охороною;
  • для відбиття нападу тварини, що загрожує життю або здоров’ю особи чи поліцейського.

 

Важливо зазначити, що електрошокери – це ефективний та відносно безпечний засіб, який дозволяє поліцейським контролювати ситуацію та проводити арешт з меншим ризиком травмування всіх учасників події, на відміну від вогнепальної зброї.

Ці спецзасоби є на озброєнні поліції у понад ста країнах світу. Більшість з них – це держави розвиненої демократії, де питання захисту прав людини у пріоритеті.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали