Юрій Юрчик - справжній офіцер, прикордонник, товариш, професіонал, син, батько…

clock
24.06.2024 13:16

Сьогодні, 24 червня, Герою України прикордоннику Юрію Юрчику мало б виповнитися 39 років. Юрій був зразковим прикордонником, який з гідністю і неймовірною відданістю служив українському народові й Україні, захищаючи її кордони майже 20 років.

Сміливий та мужній офіцер-прикордонник ніколи не ховався за спинами інших. І це не просто слова. Всі, кому доводилось з ним служити, кажуть, що він був СПРАВЖНІМ ОФІЦЕРОМ, СПРАВЖНІМ ПРИКОРДОННИКОМ, СПРАВЖНІМ І НАДІЙНИМ ТОВАРИШЕМ, СПРАВЖНІМ ПРОФЕСІОНАЛОМ СВОЄЇ СПРАВИ, СПРАВЖНІМ СИНОМ І БАТЬКОМ. За сумлінну та самовіддану службу Юрій Юрчик був неодноразово нагороджений відомчими нагородами, а за успішне виконання бойових  завдань у 2022 році Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський нагородив полковника вогнепальною зброєю. 

У грудні 2022 року, після низки бойових операцій у Київській, Чернігівській, Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській та Херсонській областях, зведений прикордонний загін «ДОЗОР» вибув на Донеччину. Тоді найзапекліші бої йшли за міста Соледар та Бахмут, що палали цілодобово. В цій операційній зоні ворогом вперше за час повномасштабного вторгнення застосовувалась тактика «м’ясних штурмів» та принцип «каруселі» з масованого вогневого ураження (вогневий вал з різних типів авіаційного, артилерійського та мінометного озброєння).

8 січня 2023 року в останній свій бій із захисту Батьківщини на сході країни він пішов ПО-СПРАВЖНЬОМУ – щоб захистити своїх рідних, товаришів та побратимів від російських окупантів. Він мужньо керував обороною безпосередньо на вогневих позиціях, де йшли запеклі бої, та разом з побратимами не давав ворогу просунутись вперед і захопити Соледар. Під час одного з масованих ворожих обстрілів зі ствольної артилерії, мінометів та стрілецької зброї Юрій Юрчик дістав осколкові поранення, що були несумісні з життям. В момент загибелі він допомагав тяжкопораненим бійцям суміжного підрозділу Сил оборони України евакуюватися. Та сам, на жаль, не вберігся.

«У пам’яті всіх, хто його знав, Юрій назавжди залишиться як зразковий офіцер, мудрий наставник, люблячий батько та чоловік, надійний товариш, щира та добра людина», – зазначив під час чину похорону Голова Держприкордонслужби генерал-майор Сергій Дейнеко.

Указом Президента України №99/2023 від 23.02.3023 Юрію Юрчику присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота зірка» (посмертно).

Похований Герой України Юрій Юрчик у рідному місті Старокостянтинів на Хмельниччині.

У захисника залишились дружина та донька.

Вічна шана і пам’ять Герою.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали