Ігор Клименко: Словаччина – безумовний друг України і ми високо цінуємо цю підтримку

clock
05.05.2023 18:00

На цьому Міністр внутрішніх справ України наголосив сьогодні, 5 травня, під час зустрічі з делегацією МВС Словаччини на чолі з главою МВС країни Романом Мікулецьом.

До складу української делегації також увійшли заступник міністра внутрішніх справ Василь Тетеря, голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко, голова Державної міграційної служби Наталія Науменко та т.в.о. голови Національної поліції Іван Вигівський. 

На початку зустрічі Ігор Клименко подякував партнерам зі Словаччини за всеосяжну допомогу Україні на фоні вторгнення росії, зокрема в розміщенні українських біженців:

«Перший бій прийняли прикордонники зі сторони республіки білорусь, окупанти прямували у напрямку Києва через Чорнобиль. Потім був етап евакуації людей з території Київської та інших областей України. Три мільйони людей цілодобово виїжджали за межі нашої держави. І кожна країна Європейського Союзу, зокрема і Словаччина, відкрила свої кордони для українців. Понад 114 тисяч наших громадян знайшли тимчасовий прихисток у Словаччині. Ми високо цінуємо цю підтримку».

У Братиславі для українських громадян працює представництво ДП «Документ». Щоб прискорити та посилити безпеку транспортування виготовлених документів до закордонних фронт-офісів, очільники міністерств досягли домовленостей у питанні пришвидшеного пропуску спецвантажу через українсько-словацький кордон.  

Також Ігор Клименко розповів делегації МВС Словаччини, що попри бойові дії Україна продовжує документувати воєнні злочини скоєні армією рф. За словами Глави українського відомства, лише Національною поліцією зафіксовано понад 75 тисяч таких злочинів. Однак є проблема, з якою Україна не може впоратися без міжнародних партнерів – це мінна небезпека.

«На сьогодні є велика проблема у розмінуванні України. Якщо враховувати окуповані території, то наразі в Україні заміновано 174 тисячі квадратних кілометрів. А це роботи приблизно на 10 років. Прискорити цей процес могли б машини механізованого розмінування. Зараз ми використовуємо таку спецтехніку хорватського виробництва. Але розраховуємо отримати і ефективні машини розмінування, які вироблять у Словаччині», – розповів Ігор Клименко.

Міністр внутрішніх справ наголосив, що на цю мить близько 20% території України перебуває під російською окупацією. До того ж Україна має 2295 кілометрів протяжності кордону з рф, що створює додаткові ризики:

«Уявіть, скільки потрібно військ, аби тримати ці рубежі. Тому у нас на лінії бойового зіткнення знаходяться прикордонники, нацгвардійці та поліцейські. Щодня Україна фіксує понад 200 обстрілів критичної та цивільної інфраструктури зі сторони рф. Навіть деокуповані території України ворог продовжує обстрілювати. Тому ми маємо рівномірно розподілити Сили безпеки і оборони України по кордону, аби захистити населення».

Своєю чергою делегація МВС Словаччини на чолі з Міністром внутрішніх справ країни Романом Мікулецьом висловила слова підтримки Україні. Зокрема, Глава МВС наголосив, що ставиться з величезною повагою до усього народу України, який продовжує боротися з агресором.

«Я навіть ніколи не уявляв, що таке може трапитися у XXI столітті, що буде в Україні війна. Я щиро вдячний нашим громадянам за те, що допомагають вашій країні на фоні вторгнення рф. Я з великою повагою ставлюсь до вашого народу. Ми від початку повномасштабної війни допомагали Україні не лише військовою технікою, але підтримкою українських біженців, які були вимушені виїхати з країни через атаки рф», – заявив Роман Мікулець.

На зустрічі був присутній і Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко. За його словами, попри малу протяжність кордону зі Словаччиною, країна постійно підтримує Україну на фоні вторгнення рф.

«Україна має найменшу ділянку кордону зі Словаччиною. Але це дуже серйозний кордон – довіри та спокою. Україна має одні з найкращих відносин саме зі словацькими колегами», – заявив Сергій Дейнеко.

Він також наголосив, що запровадження спільного контактного пункту суттєво б пришвидшило процес реагування на виклики, які стоять перед прикордонниками як України, так Словаччини. 

Наприкінці зустрічі делегації висловили взаємну вдячність за конструктивний діалог та сподівання на подальшу ефективну та результативну співпрацю. Зокрема, Міністр оборони Словаччини запросив українського колегу Ігоря Клименка на травневу Міжнародну конференцію Globsec.

«Це надзвичайні заходи на полі безпеки. Тому особисто запрошую вас до Братислави, аби взяти участь у цьому заході. Бажаємо вам, аби якнайшвидше закінчилися бойові дії. Ми зробимо усе, аби вам допомогти», – резюмував Міністр внутрішніх справ Словаччини.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали