Ігор Клименко провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Фінляндії в Україні Яакко Лехтовіртом

clock
05.06.2024 18:50

Сьогодні, 5 червня, у Міністерстві внутрішніх справ України відбулася зустріч Глави відомства Ігоря Клименка з фінською делегацією на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Фінляндії в Україні Яакко Лехтовіртом.

Також у зустрічі взяв участь заступник Міністра внутрішніх справ Василь Тетеря та т. в.о. Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Андрій Даник.

Як відомо, дана зустріч стала продовженням діалогу між МВС України та Фінляндії. Раніше Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко проводив онлайн-зустріч з Міністеркою Марі Рантанен під час якої сторони обговорили співлідерство у реалізації «Формули миру», результативну співпрацю у сфері цивільного захисту та посилення спроможностей ДСНС України.

Зокрема, у межах двосторонніх домовленостей українські рятувальники отримали спецтранспорт та броньовані контейнери-укриття, в яких групи проживають під час довготермінової ліквідації надзвичайних ситуацій у небезпечних районах.

Головними темами сьогоднішньої зустрічі стали питання співпраці у напрямку модернізації метеорологічної служби ДСНС України та реалізація домовленостей у межах Механізму цивільного захисту.

На початку зустрічі очільник МВС України Ігор Клименко принагідно подякував фінським колегам за візит та зазначив, що Міністерство високо цінує усю надану допомогу підрозділам системи МВС та реалізує її виключно за призначенням.

«Ми достатньо плідно співпрацюємо з Фінляндією у межах Механізму цивільного захисту. Також для нас цікава співпраця у питанні переоснащення наших підрозділів, які відповідають за метеорологію. Йдеться перш за все про цифровізацію процесів, які допоможуть прогнозувати небезпечні метеорологічні явища після війни. Наразі у нас не працюють аеропорти, утім після завершення війни ми повинні будемо їх відновити та забезпечити роботу метеорологічних служб в аеропортах», – звернувся до партнерів Глава відомства.

Своєю чергою Надзвичайний і Повноважний Посол Яакко Лехтовірта розповів, що Фінляндія є однією з тих країн Європи, яка постійно нарощує свій потенціал із забезпечення цивільного захисту населення та будівництва укриттів, тому обмін досвідом з Україною у цьому питанні дуже важливий.

«Уряд Фінляндії, всі політичні партії та громадські організації одностайні у своїй підтримці щодо України. Ми дуже зацікавлені у налагодженні нашого діалогу та наданні вам всебічної підтримки. Фінляндія поділяє ваші прагнення та цілі і ми вчимося одне в одного. Ми також прагнемо, аби ви стали повноцінним членом Європейського Союзу», – заявив Яакко Лехтовірта.

Також на зустрічі був присутній Директор з експортних послуг Фінського метеорологічного інституту Харрі Піетаріла, який докладніше розповів про результати співпраці з Українським Гідрометеорологічним центром. Йдеться про спільний проєкт розвитку в напрямку модернізації метеорологічних служб в Україні.

«У 2019 році ми підписали Меморандум про співпрацю з Укргідромецентром, а з 2022 року ми почали реалізацію проєкту щодо метеорологічної служби в Україні. І я радий, що цілі, які були окреслені для модернізації вашої служби співпадають з нашим баченням. У межах проєкту ми вже бачимо чудові та сталі результати. Наразі ми маємо потенціал для допомоги Україні у питанні прогнозування погоди із застосуванням сучасних технологій», – зазначив Харрі Піетаріла.

«Наші фахівці пройшли професійні тренінги і вже використовують в роботі новітні робочі станції синоптика з відповідним програмним забезпеченням та потужними серверами. У процесі поставки 10 автоматичних метеорологічних станції та спеціалізована морська метеостанція. Завдяки отриманому обладнанню ми зможемо цифровізувати процес прогнозування та оперативніше виявляти загрози природних катастроф», – заявив Міністр Ігор Клименко.

Після завершення зустрічі сторони подякували одне одному за результативний діалог та домовились й надалі обмінюватися досвідом між українськими та фінськими спеціалістами.

Нагадаємо, 25 травня Глава МВС України Ігор Клименко мав консультаційну зустріч з Міністрами внутрішніх справ країн Балтії, Фінляндії, Норвегії та Польщі щодо обміну досвідом у сфері цивільного захисту.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали