Ігор Клименко: Ми вдячні нашим стратегічним партнерам за вагомий внесок у майбутню Перемогу

clock
27.10.2023 14:45

На цьому наголосив Міністр внутрішніх справ України під час консультаційної зустрічі глав МВС країн Балтії, Польщі, України, Фінляндії та Норвегії у Вільнюсі.

На початку заходу Ігор Клименко зазначив, що міжнародні партнери з перших годин повномасштабного вторгнення росії почали надавати Україні всеосяжну допомогу, саме завдяки чому нашій країні вдалося вистояти:

«Ваш внесок у захист незалежності та територіальної цілісності України неможливо переоцінити. Ви були у числі тих, хто почав надавати нам допомогу у перші ж години після початку повномасштабного вторгнення росіян. За ці 20 місяців ми стали сильнішими, отримали багато нових знань, опанували незнані раніше навички. Ми пройшли через складні та жорстокі події – знищення цивільних у Бучі, масові поховання в Ізюмі, жорстокі катівні, які ми виявляли на всіх деокупованих територіях. Врешті підрив дамби Каховської ГЕС. Ми пам’ятаємо допомогу, яку в тому числі, ви партнери, відразу почали нам надавати».

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко поінформував партнерів, що наразі слідчими зафіксовано понад 98 тисяч воєнних злочинів вчинених армією рф на території України. Так, Національною поліцією була створена спецбаза «Воєнний злочинець», куди вже внесені дані про 240 тисяч осіб, які беруть участь у війні проти України.

«Ми переконані, що кожна особа, яка вчиняла злочини проти українського народу, має понести справедливе покарання. І що в будь-якій демократичній країні цим воєнним злочинцям не буде спокійного життя. Крім того, дякую нашим литовським та польським партнерам за навчання українських слідчих і криміналістів та долучення у складі Спільної слідчої групи до збору доказової бази скоєння воєнних злочинів рф», – наголосив Ігор Клименко.

Окремо сторони обговорили майбутні загрози зі сторони росії щодо ударів по енергооб’єктам під час опалювального сезону. Ігор Клименко наголосив, що українська влада готова до таких сценаріїв і робить усе можливе, аби безпекова ситуація залишалася під контролем, а громадяни відчували себе в безпеці навіть під час можливих блекаутів. 

Наразі в Україні створено понад 13 тисяч «Пунктів Незламності», де громадяни зможуть зарядити гаджети, зігрітися й отримати допомогу. Окрім того, проводиться постійний моніторинг стану об'єктів цивільного захисту. 

Також Міністр внутрішніх справ України розповів партнерам, що близько 30% території України є потенційно небезпечними з точки зору мінної безпеки. І після завершення війни саме МВС буде головним органом з питань розмінування:

«Вже обстежено понад 144 тисячі гектарів, але навіть після очищення території вона не є повністю безпечною. Ворог повторно обстрілює більшість деокупованих регіонів, таким чином вони знову стають небезпечними. Тому гуманітарне розмінування можливе після завершення активних бойових дій. Сподіваємося на подальшу підтримку і допомогу міжнародних партнерів з питань розмінування».

Між тим, Ігор Клименко розповів міжнародним делегаціям, що попри війну Міністерство внутрішніх справ вже розробляє механізми відновлення безпечного середовища в Україні після завершення бойових дій. Йдеться про низку безпекових законопроєктів та заходів.

«Ми активно розвиваємо мережу «Центрів безпеки», де базуються поліцейські, медики та рятувальники. Наразі їх 42, але ми будемо збільшувати їх кількість, адже розуміємо, що після повної деокупації України перед нами постане чимало завдань і викликів. Крім того, ми продовжуємо розбудовувати систему відеоспостереження та відеоаналітики. Міжнародний досвід свідчить, що збільшення систем відеонагляду є ключовою складовою ефективного забезпечення безпеки суспільства», – зазначив очільник відомства.

На завершення заходу сторони домовились про розширення подальшого співробітництва для забезпечення стійкої спільної відповіді на будь-які нові загрози зі сторони росії та білорусі.

«Ми робимо все можливе, аби забезпечити безпеку громадян. І вдячні нашим стратегічним партнерам за те, що в такий нелегкий час ми не самі. Дякуємо за вашу рішучу і постійну підтримку та допомогу. Дякуємо за ваш вагомий внесок у Перемогу України і повернення безпеки та стабільності у всі європейські країни», – резюмував Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали