Ігор Клименко: Допомога Японії допоможе нам якнайшвидше розмінувати території

clock
09.09.2023 19:00

Про це Міністр внутрішніх справ України заявив під час церемонії передачі техніки від Японського агентства міжнародного співробітництва за участі Міністра закордонних справ Японії Йошімаса Хаяші.

Йдеться про 24 вантажні автомобілі з крановою установкою ISUZU, надані Україні у межах проєкту міжнародної технічної допомоги щодо розвитку спроможностей у гуманітарному розмінуванні та знешкодженні вибухонебезпечних предметів.

На початку заходу Глава МВС України Ігор Клименко подякував японським колегам за технічну та гуманітарну допомогу надану нашій країні на фоні повномасштабного вторгнення росії та зазначив, що офіційний Київ високо оцінює політичні відносини між країнами.

«Ми всі з великою радістю зустрічаємо вас в Україні. Японія з перших днів широкомасштабного вторгнення рф допомагає нам у технічній та гуманітарній сфері. Ми дуже часто зустрічаємося з послом Японії, тому що сфера гуманітарного розмінування і досвід, який має Японія, дуже важливий для нашої держави, адже 30% України – заміновано», – наголосив Ігор Клименко.

Глава МВС України зазначив, що попри постійні обстріли, сапери ДСНС щоденно знищують сотні вибухонебезпечних предметів, тому що для держави важливо повернути людей на деокуповані території, а це можливо лише після розмінування:

«Наші піротехніки щоденно ризикують життям і на сьогоднішній день представники ДСНС знешкодили близько 428 тисяч одиниць вибухонебезпечних предметів. Окрім того, ними обстежено понад 93 тисячі гектарів території. І ця робота буде тривати ще дуже багато років, утім допомога Японії допоможе прискорити цей процес».

Своєю чергою, Міністр закордонних справ Японії Йошімаса Хаяші заявив, що офіційне Токіо буде й надалі активно співпрацювати з Україною у сфері розмінування та ділитися з колегами власним досвідом. Окрім того, Йошімаса Хаяші наголосив, що Україну та Японію поєднують спільні цінності – свобода, демократія, повага до міжнародного права та прав людини, тому його країна буде й в подальшому підтримувати Україну.

«Я хотів би використати цей візит для покращення двостороннього співробітництва між нашими країнами. Обіцяю, що Японія буде поруч з Україною до повного відновлення миру. Саме тому ми передаємо ці 24 вантажівки, які стануть у нагоді під час розмінування ваших територій. Сподіваємося, що ця допомога відіграватиме важливу роль у відновленні і реконструкції України», – заявив Глава МЗС Японії Йошімаса Хаяші.

По завершенню зустрічі японська та українська сторони провели огляд переданих автомобілів. Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко зазначив, що надані вантажівки вже невдовзі вирушать до територій наближених до зони бойових дій і будуть активно залучені до процесу розмінування.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали