Як працює мобільна майстерня ремонту техніки неподалік фронту (ВІДЕО)

clock
12.06.2024 17:00

«Ми воскресаємо машини, що можуть здаватися вже мертвими», – так одним реченням пояснюють свою роботу гвардійці ремонтної роти бригади Червона Калина, котрі працюють з сучасною мобільною автотранспортною майстернею неподалік фронту. Більше про те, як гвардійці «воскресають» бойову техніку дивіться у відео.

Якщо ж попросити їх описати свою роботу більш детально, то у відповідь можна почути безліч історій ремонту та порятунку найрізноманітнішої техніки – «Хамві» та інші бронеавтомобілі,  МТ-ЛБ, різні типи БТРів і БМП. Вся ця техніка життєво необхідна, як безпосередньо на фронті, так і у прифронтових районах. Якщо вона ламається – життя побратимів піддається додатковій небезпеці. Тому швидкий та ефективний ремонт – це не просто відповідальне ставлення до служби, це допомога і захист побратимів. І гвардійці чудово це розуміють.

Рецепт швидкого і ефективного ремонту техніки теж простий: вмілі руки, кмітливість і хороша ремонтна база. Усі три компоненти наявні. Почнемо з останнього.

Пересувна автотранспортна майстерня – це спеціальна мобільна ремонтна машина на базі якої є необхідне обладнання «від маленького ключика, до складних двигунів». Така комплектація дозволяє робити ремонт у польових умовах, а за необхідності евакуйовувати транспортний засіб у більш безпечне місце для ремонту. В майстерні є увесь необхідний інструментарій і обладнання: є токарні та точильні верстати для виготовлення деталей, там можна підключати зварювальний апарат або пресувати сайлентблоки на спеціальному пресі.

Бували випадки, що поламану бойову техніку необхідно було рятувати в безпосередній близькості до лінії фронту. В такому разі хлопці виїжджають найчастіше вночі, щоб добратися на позиції максимально непомітно – гвардійська майстерня на колесах є пріоритетною ціллю для ворога. В одному з таких виїздів у ремонтну машину прилетів ворожий ударний БПЛА. Мобільна майстерня витримала і, на щастя, обійшлося без жертв. Лише дах автомобіля і кузов, ніби решето, прошило уламками.

Інші два компоненти якісного ремонту – вмілі руки і кмітливість майстрів.  Це особлива гордість гвардійців Червоної Калини. Техніку доводиться ремонтувати різноманітну: радянську, українську, американську чи європейську. Заздалегідь все знати неможливо. Буває, що хлопці занурюються і вивчають технічні характеристики вже в процесі ремонту.

«Ми вчимося самі. Якщо щось не знаємо, то у нас є ремонтна рота бригади – ми звертаємося туди. Звертаємося до водіїв, до механіків, до зампотехів. Питаємо у знайомих у сусідніх бригадах. Ми не можемо все вміти і не можемо все знати, але знаходимо взаємодію і працюємо. У нас є два куми – «Фіксики». Вони, мабуть, найкращі електрики на світі. В бойових умовах вони виконують будь-яке завдання. Ми ними пишаємося. Вся бригада гордиться. Якщо мова йде про електрику, то вони підіймуть на ноги автомобіль, який вмер. Так само механіки. Ми оживляємо транспортний засіб. У машини є душа. Ми підходимо, а вона нам натякає, що не працює і до чого треба дивитися найперше», – ділиться тонкощами ремонтної справи гвардієць на псевдо Фара.    

Більше про те, як гвардійці ремонтної роти Червоної Калини «воскресають» бойову техніку бригади поблизу фронту, дивіться у відео.

 

Національна гвардія України

Схожі матеріали