Як поділитися авто та призначити належного користувача

clock
25.07.2024 12:10

Керувати чужою автівкою та бути відповідальним — це бути належним користувачем. 

 Належний користувач – це фізична особа, яка на законних підставах керує транспортним засобом, який їй не належить. Тобто за порушенням правил дорожнього руху відповідатиме не власник, а водій авто. До того ж у належного користувача відображатиметься свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, яким він керує, у застосунку Дія.  

Призначити належного користувача можливо у будь-якому зручному сервісному центрі МВС або онлайн у Кабінеті водія чи в Дії. 

У Кабінеті водія власника має відображатись свідоцтво про реєстрацію автомобіля, а в особи, яка керуватиме цим авто, – посвідчення водія відповідної категорії. Під час оформлення заявки вносяться електронні адреси й номери телефонів учасників угоди, а також ідентифікаційний код майбутнього належного користувача. Власник та майбутній належний користувач можуть оформлювати документи на відстані завдяки цифровим підписам.  

При оформленні послуги в Дії, власник авто створює запит на «шеринг» у вигляді QR-коду. Водій сканує цей код з телефона власника і підтверджує намір стати належним користувачем. 

Юридичні особи також можуть призначити належних користувачів на свої авто. Раніше ця послуга для підприємств була доступна лише у сервісному центрі МВС. Наразі юридичні особи можуть призначити належного користувача онлайн через Кабінет водія для бізнесу.    

Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС в Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію шукайте на сайті.

Головний сервісний центр МВС України

Схожі матеріали