Експерти Механізму цивільного захисту ЄС оцінять можливості України реагувати на РХБ загрози

clock
12.03.2024 09:30

Заступник Міністра внутрішніх справ України Олексій Сергєєв разом з керівництвом ДСНС та представниками Консультативної місії з радіаційних, хімічних та біологічних загроз обговорили зобов’язання України у межах Угоди про Механізм цивільного захисту. Зокрема, можливості України реагувати на РХБ виклики та рівень готовності ДСНС приєднатися до відповідного модуля Механізму.

«Ваша допомога дасть змогу не тільки оцінити стан готовності наших підрозділів РХБ захисту до дій за призначенням, а і надасть можливість підвищити рівень їх матеріально-технічного забезпечення», – звернувся Олексій Сергєєв про представників Консультативної місії.

Зокрема, він подякував Генеральному Директорату Європейської комісії з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями ЄС, які відгукнулися на звернення Міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка та сформували групи експертів РХБ, які розпочинають роботу як в Україні, так і в Польщі.

Заступник Міністра наголосив, що аналіз Консультативної місії є важливим для України й з точки зору ризиків, які несе російська агресія.

За його словами, найбільшими такими ризиками є можливе здійснення росіянами терористичних актів на АЕС, використання бойових отруйних речовин на лінії зіткнення, ракетні удари по хімічно-небезпечним об’єктам, погрози застосувати ядерну зброю проти України та європейських країн, а також використання біологічної зброї проти мирного населення.

Своєю чергою т.в.о. Голови ДСНС Андрій Даник проінформував про плани створити Модуль РХБ розвідки та відбору проб із подальшою сертифікацією в Механізмі цивільного захисту ЄС для допомоги іншим країнам в ліквідації наслідків РХБ інцидентів.

«Приєднання до Механізму цивільного захисту ЄС дає змогу розширити можливості України в реагуванні на надзвичайні ситуації, але водночас і може суттєво посилити спроможності інших країн-членів допомогою від української сторони», – заявив Андрій Даник.

Нагадаємо, Механізм цивільного захисту Європейського Союзу – одна з найбільших в світі систем надання міжнародної координованої оперативної допомоги при надзвичайних ситуаціях. 20 квітня 2023 року до Угоди про допомогу доєдналася і Україна.

ДСНС України

Схожі матеріали