Контраст
Шрифт

Домашнє насильство не має права на замовчування

clock
22.01.2022 11:31

Проблема домашнього насильства в Україні не втрачає своєї актуальності, особливо останні кілька років. В умовах карантину вона стала ще гострішою. Українське суспільство почало більше говорити про такий різновид насильства, а правоохоронні органи все сильніше фокусуватися на цій проблемі.

«Ми та інші відомства постійно проводимо інформаційні кампанії і можемо констатувати результати, адже кількість звернень зростає. Це не говорить про збільшення випадків домашнього насильства, водночас це говорить про те, що люди стали розуміти, куди їм звертатися за допомогою. У 2021 було зареєстровано на 50 % більше протоколів про адміністративні правопорушення. На 15 % збільшилася кількість заборонених приписів, у порівнянні з минулим періодом. На обліку перебувають усе більше кривдників», — зазначила заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко.

За останні два роки в системі МВС були створені відповідні підрозділи, які забезпечують координацію та ефективну взаємодію у сфері запобігання домашньому насильству. У кожній області функціонують сектори протидії домашньому насильству. Лише у 2021 році кількість мобільних груп реагування на факти вчинення домашнього насильства збільшилась із 45 до 86. Вони вже функціонують у 67 містах країни.

Для того, щоби пояснити українцям, що домашньому насильству не має права на замовчування, наприкінці минулого року було розгорнуто масштабну інформаційну кампанію — «Річ у тім». Два роки поспіль вона проходить у рамках всесвітньої акції «16 днів проти гендерно обумовленого насильства».

«Річ у тім 2.0» — соціальна ініціатива, у межах, якої проходили виставка та онлайн-кампанія, де представлені 16 предметів, пов’язаних із реальними випадками домашнього насильства. У межах торішньої кампанії створено 16 відеороликів за участю відомих особистостей: акторів, ведучих, музикантів, вчених та спортсменів, які озвучили реальні історії постраждалих від домашнього насильства. У фокусі кожної історії — річ, що стала предметом насильства або асоціюється з ним. Кожне відео завершуються закликом: «Не терпіть насильство — звертайтеся по допомогу за номером 102».

Для зручності наших громадян у месенджерах запущено чат-бот МВС #ДійПротиНасильства. Його алгоритм акумулює всю інформацію для громадян щодо запобігання та протидії домашньому насильству, і надає можливість звернутися до служб допомоги. Туди входять соціальні служби, поліція та представники безоплатної правової допомоги.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність