«Діти-герої»: історія маленького Миколи Олійника з Донеччини

clock
07.06.2024 12:00

У свої 8 років хлопчик пережив обстріли, життя у підвалах, голод і холод, але найголовніше — не втратив почуття гумору та віру в щасливе дитинство. Мрія маленького Миколки — повернутися у рідне місто, жити в тиші і щоб ніколи не стріляли.

31 травня Міністерство внутрішніх справ України відзначило сімох дітей, які постраждали від російської агресії, проявили себе під час повномасштабної війни та допомагають захисникам України. Одним із лауреатів, хто отримав відзнаку є Микола Олійник з Донецької області.

Хлопчик родом із селища Нью-Йорк, поблизу Торецька, яке  майже повністю зруйноване російськими загарбниками. Війна прийшла сюди ще у 2014 році, і місцеві жителі живуть у постійному страху. Проте 15 січня назавжди залишиться в їхній пам'яті. Того дня ворог вдарив по селу чотирма керованими авіабомбами КАБ-500. Удар був настільки потужним, що його відчули за десятки кілометрів. Протягом двох пекельних тижнів тривала пошуково-рятувальна операція, під постійною загрозою повторних обстрілів. Спецтехніка не могла проїхати до місця удару, щоб дістати людей з-під завалів. Рятувальники та поліцейські робили все можливе, щоб допомогти постраждалим.

Серед тих, кому вдалося врятуватися, був 8-річний Микола. Разом з мамою він встиг забігти у підвал, забравши із собою сусідок з котиками. Дивом усі вони вижили. Спершу їх вивезли у бомбосховище, а потім — на безпечну територію. Під час спілкування з поліцейськими з евакуаційних груп «Білий Янгол» хлопчик тримався хоробро  і навіть сам  заспокоював дорослих.

Нині школяр з мамою проживають в  Києві, але найбільше мріють повернутись додому. Бажання Миколки — жити в тиші і більше ніколи не чути пострілів і вибухів довкола. А ще хлопчик хоче завести справжнього домашнього улюбленця. 

Під час нагородження Микола Олійник вражав усіх присутніх своєю життєрадісністю. Лауреат отримав подарунки від Міністерства внутрішніх справ України, Фонду Східна Європа, Ради Європи, Gen-Ukraine та UNICEF Ukraine.

Пишаємось українськими дітьми і впевнені у їхньому світлому майбутньому в мирній Україні. Історії усіх лауреатів благодійної акції  «Діти-Герої» будуть опубліковані на офіційних сторінках МВС України у соцмережах та на сайті відомства.

                                                                                                                                                                                                                          Департамент комунікації МВС України 

Схожі матеріали