«Дякуємо Японії за міцну підтримку у сфері розмінування», – Богдан Драп’ятий під час зустрічі з представниками агентства JICA

clock
01.07.2024 15:15

Сьогодні, 1 липня, у Міністерстві внутрішніх справ України відбулася зустріч заступника Глави МВС Богдана Драп’ятого з делегацією Японського агентства міжнародної співпраці (JICA). Однією з найголовніших тем перемовин стало питання замінованості України на фоні повномасштабного вторгнення росії.

Зазначимо, що дана зустріч стала продовженням діалогу між Україною та Японією за результатами поїздки делегації МВС до Камбоджі та Японії.

Як розповів під час зустрічі з керівництвом JICA заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драпʼятий, завдяки зусиллям українських саперів та підтримці міжнародних партнерів, Україні вдалося розмінувати частину раніше забруднених територій.

Так, внаслідок повномасштабного вторгнення рф понад 144 тисячі квадратних кілометрів України вважаються потенційно замінованими. Більше року тому цей показник складав 174 тисячі квадратних кілометрів.

«Радий вітати вас у Міністерстві внутрішніх справ України. Хочу сказати, що з нашої останньої зустрічі  співпраця з Японією лише посилилася. Прикладом цього є нещодавно підписана безпекова угода про підтримку та співробітництво між Україною та урядом Японії. У цій угоді зазначена одна з найважливіших сфер, що є пріоритетом нашого Міністерства – це гуманітарне розмінування. Відтак, завдяки допомозі партнерів ми вже очистили частину замінованих територій. Ми не зупиняємось, а лише нарощуємо наші спроможності у цій сфері», – зазначив заступник Глави МВС України.

Окрім того, Богдан Драпʼятий подякував японським колегам за тренінги для українських операторів, зокрема з експлуатації машин для розмінування Nikken.

«Ми відчуваємо біль, за те що відбувається з вашою країною, але ми дуже горді за вашу стійкість і ми намагаємось з усіх сил підтримувати вас. Також нам не аби як імпонують озвучені вами пріоритети у питанні розмінування. Наші експерти будуть ще активніше працювати, аби якомога швидше організувати нові тренінги для українських спеціалістів. Наші двері завжди відчинені для співпраці», – наголосив старший помічник директора Департаменту управління та розбудови миру Японського агентства міжнародного співробітництва JICA Хірото Камііші.

Також сторони обговорили реалізацію проєкту щодо відбудови та модернізації одного з тренінгових центрів ДСНС України, який здійснюється у межах «Програми екстреного відновлення».

«Дякуємо за комплексну допомогу по усіх наших пріоритетних напрямках. Я сподіваюся, що ваша поїздка в Україну стала для вас корисною та пізнавальною. Це ще одна можливість підсилити нашу взаємодію, а ви своєю чергою можете ознайомитись у яких умовах працюють наші піротехнічні підрозділи», – заявив Богдан Драп’ятий, звертаючись до партнерів.

Нагадаємо, 5 травня у Міністерстві внутрішніх справ України відбулася зустріч Глави МВС України Ігоря Клименка з японською делегацією на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали