Контраст
Шрифт

Денис Монастирський: Відновити життя на деокупованих територіях – наше спільне велике завдання

clock
07.10.2022 12:10

Сьогодні в ефірі телемарафону «Єдині новини» Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський розповів про перші дні після деокупації Лиману, важливість гуманітарного розмінування та масштаби воєнних злочинів рф на звільнених територіях.

«Емоції людей були непростими, тому що вони прожили багато місяців під окупацією і не розуміли, наскільки надовго повернулася українська влада. Зараз люди отримали практично всі послуги. Це стосується поновлення документів, які були знищені чи втрачені», - розповів Міністр. 

Першими, хто спілкувався з громадянами були поліцейські та гвардійці. Вони проводили подвірні обходи.

«Обхід показав, що практично кожен десятий будинок в Лимані зруйнований вщент, половину будинків суттєво пошкоджено, світла, тепла в місті немає. Це велике завдання для влади - відновити», - сказав Денис Монастирський.

Найгостріше тут постає питання розмінування. Адже забрудненість вибухонебезпечними предметами територій є серйозною перешкодою для відновлення діяльності всіх органів влади та життя людей у місті.

«Забрудненість з точки зору мінної небезпеки територій тут вдвічі більша, ніж в Київській, Чернігівській, Сумській областях. Піротехніки ДСНС, які є основними в гуманітарному розмінуванні, та НПУ засвідчили це. Щоб провести первинне розмінування – це доступи до електромереж, дороги, підступи до житлових будинків - знадобиться кілька місяців.Якщо ми говоримо про річки і озера – це роки», - пояснив очільник МВС.

На жаль, маємо загиблих серед піротехніків, є випадки загибелі електриків, які намагалися відновити світло без попереднього розмінування. Також є жертви серед цивільних, адже вийти зі свого будинку і не натрапити на міну чи розтяжку тут практично неможливо.

Найбільше, що вражає майже в кожному місті, куди після деокупації заходять наші підрозділи – це місця поховань.

«В лимані ми виявили 60 тіл загиблих, з них на сьогодні змогли ідентифікувати 31 людину. Цей процестриває», - розповів Денис Монастирський.

Перші  тижні під постійними обстрілами, адже це по суті передній край оборони, тут збиратимуть докази і працюватимуть тільки наші фахівці. Далі, як це вже є на Харківщині, долучаються міжнародні. 

«Таким чином західна експертна громадськість підтвердить ті висновки, яких дійшли наші слідчі», - пояснив міністр.

Також в ефірі Денис Монастирський припустив, що дуже серйозні  розслідування на нас чекатимутьпісля деокупації Маріуполя та розповів про взаємодію зі звільненими полоненими полку «Азов», а також надання їм медичної і психологічної допомоги.

Усі воєнні злочини, які здійснювала армія рф стосовно українських військовополонених, фіксують слідчі: «Також щодо того, що вони бачили перед тим, як потрапили в полон, тобто і ті злочини, які вчинялися в Маріуполі та на «Азовсталі». Зараз хлопці перебувають на лікуванні, дають свідчення. Я думаю, що за певний час ми зможемо побачити особисто не тільки командирів, а й рядових». 

Схожі матеріали
Діяльність