Контраст
Шрифт

Денис Монастирський розповів деталі повернення захисників Азовсталі

clock
22.09.2022 21:08

Сьогодні, під час пресбрифінгу в Офісі Президента України, міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський розповів деталі обміну українських бойових командирів, захисників Азовсталі. 

«Хлопці були дуже виснажені. Ми брали участь в обміні в Анкарі і процес затягнувся практично до 24 годин. Процедура була дуже напружена. Щохвилини продовжувались перемовини й проходили уточнення. І дійсно все, що відбулося стало можливим завдяки тектонічній роботі всіх причетних. Іноземці, які бачили все це, були дуже здивовані масштабами обміну», – розповів Денис Монастирський.

Як повідомив Кирило Буданов під час брифінгу, умови проживання командирів хороші. Він зазначив, що це не тюрма, а комфортний будинок. А щодо повернення офіцерів, він підкреслив, що це займе лише “деякий проміжок часу”. 

Відповідаючи на питання журналістів очільник МВС також уточнив, що військові (Мова іде про командирів Азову: Дениса Прокопенка, Святослава Паламара, Дениса Шлегу з НГУ) не знали куди їдуть. Фактично вони не розуміли де перебувають. Бійці вочевидь знаходилися в одному місці і перебували в одиночних камерах. Вони думали, що їх везуть на судилища, які їм постійно обіцяли на допитах російські слідчі. 

Інші військовослужбовці, які прибули до України зараз знаходяться у медзакладах Чернігівської області. Майже усі вони потребують медичної і психологічної реабілітації. Частина уже побачила свої сім'ї, інші зможуть зустрітися з ними згодом. Але зараз головне завдання держави забезпечити їхнє відновлення. 

За даними ГУР МО, загалом було повернено 215 захисників України. Серед них 118 нацгвардійців, з яких 108 бійці ОЗСП “Азов”. Також повернено дев'ять співробітників Нацполіції, та ще дев'ять військовослужбовців Держприкордонслужби. Серед звільнених офіцерів 124, рядових і сержантів 89. 

Як зазначили в СБУ, з початку повномасштабної війни з полону рф було повернуто 802 громадяни України.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність