Денис Монастирський: при «Енергоатомі» створено штаб для цілодобового моніторингу ситуації навколо Запорізької АЕС

clock
17.08.2022 21:48

Про це сьогодні, 17 серпня, повідомив Міністр внутрішніх справ України під час брифінгу в Запоріжжі. Захід відбувся за участі Міністра енергетики України, а також Голови «Енергоатому». Обговорили ситуацію, яка склалась навколо Запорізької атомної електростанції, провели нараду та перевірили готовність усіх служб, сил і засобів до можливих загроз. 

«Коли ми вперше зустрілися з захопленням станції, а на станції, нагадаю, була охорона з Національної гвардії, і фактично ніхто не міг прогнозувати, що з танків будуть стріляти російські війська по блоках ЗАЕС. Це відбулося вперше в нашій історії спостереження за ядерними об’єктами. Ми розуміємо, що маємо справу з державою-терористом, а відповідно, вся відповідальність наразі за те, що відбувається на станції, лежить на рф»,  – повідомив очільник МВС. 

Він нагадав, що ЗАЕС – найбільша атомна станція в Європі. Органи системи МВС України готуються до різних сценаріїв. 

Міністр енергетики України Герман Галущенко запевнив, що все, що зараз відбувається – це класична ознака ядерного тероризму. 

За словами очільників, наразі на станції перебувають близько 500 озброєних солдатів армії рф, які розмістили там важку техніку, а саме майже 50 одиниць: БМП, військові Урали, танки.

На думку голови «Енергоатому» Петра Котіна, один з імовірних сценаріїв – від’єднання Запорізької ЗАЕС від української мережі, яка в результаті не зможе працювати. Він наголосив: «Що саме погане, то останні 2-3 тижня вони загнали техніку до машзалів енергоблоків №1 та №2. Фактично це означає, що енергоблок заміновано, бо ми думаємо, що у вантажівках є вибухівка і інший вибуховий матеріал і зброя». 

Щодо випадків надзвичайних ситуацій, а також евакуації громадян, Денис Монастирський сказав: «Вони розроблені. Зараз фактично метою нашого візиту було підведення підсумків щодо готовності сил і засобів. Нам важко прогнозувати, яких ще сценаріїв варто очікувати від ворога». 

За його словами, наразі при «Енергоатомі» створений штаб, у який увійшли всі сили рятувальників, поліцейських та представників місцевої влади. Вони реагуватимуть відповідно до загрози. Він працюватиме 24 на 7 тапроводитиме онлайн моніторинг ситуаціїнавколо Запорізької АЕС.

Щодо можливих реакцій від міжнародних організацій, очільники наголосили, що чекають на неї з перших днів силового захоплення станції.

Герман Галущенко сказав: «Ми з перших днів говоримо про те, що має бути реакція міжнародних організацій. Насправдіпитання в тому, що місія, зараз вона широко обговорюється, має бути залучення військових експертів ООН, бо на сьогодні питання вже пов'язано з військовими, після того, що там наробили. Ми сподіваємося, що ця можлива місія на станцію зможе певним чином зупинити ту зухвалість, яка там відбувається, але розраховувати на розумову поведінку з боку росіян важко», - додав Галущенко.

Під час брифінгу очільники ознайомилися з роботою спеціального пункту, проведення радіаційної розвідки, роботою мобільного консультаційного пункту з навчання та інформування населення.

Також вони побачили можливості унікальної для України спеціальної машини, що здійснює моніторинг хімічного та радіаційного забруднення навколишньої території.

У межах робочого візиту Денис Монастирський провів розширену нараду із керівниками центральних і місцевих органів влади щодо ситуації навколо Запорізької АЕС. Також очільник МВС і керівник Національної поліції представили нового керівника Головного Управління Національної поліції в Запорізькій області Артема Кисько.

«Тут, на Запоріжжі, поліція фактично є побратимом Збройних сил України. Тож  співробітники запорізької поліції залишаються на передовій», – зазначив Міністр внутрішніх справ України.

 

Схожі матеріали