Контраст
Шрифт

Частину коштів, які уряд Нідерландів виділяє Україні, спрямують на гуманітарне розмінування

clock
18.02.2023 11:00

Про це йшлося під час зустрічі міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименко з міністром зовнішньої торгівлі та співробітництва у галузі розвитку Королівства Нідерландів Лісьє Схрейнемахер.

За інформацією Прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, Уряд Нідерландів виділив 2,5 мільярдів євро допомоги для України у 2023 році. Частина цих коштів буде спрямована на гуманітарне розмінування території України.

«На даний момент заміновано 30% територій України. Розмінуванням займається ДСНС та Нацполіція. Ми збільшили чисельність підрозділів піротехніків та вибухотехніків у три рази. Вже знешкоджено близько півмільйона вибухонебезпечних предметів», - зазначив на початку зустрічі Ігор Клименко.

Він додав, що зараз є велике навантаження на піротехніків та саперів на деокупованих територіях, оскільки ворог залишає по собі замінованими не лише дороги, а й будинки.

«На сьогоднішній день ми говоримо, що здійснювали переважно оперативне розмінування – доріг, ліній електропередач, газопроводів. Завтра ми стикнемося з тим, що нам доведеться розміновувати великі території, в тому числі сільськогосподарські, а також акваторії Чорного і Азовського морів та прилеглих річок. Тому намагаємося максимально укомплектовувати наші підрозділи, які займаються розмінуванням. І наразі ми потребуємо важких машин для розмінування. Оскільки безпека наших людей – пріоритет», - сказав Ігор Клименко.

Своєю чергою міністр зовнішньої торгівлі та співробітництва у галузі розвитку Королівства Нідерландів Лісьє Схрейнемахер наголосила, що захоплена духом нескореності українців та сприятиме тому, щоб Україна отримала необхідну допомогу.

«Розмінування - це процес, який вимагає уваги і часу та багатьох зусиль. Робота, проведена вами, є дуже важливою. Я захоплююсь тим, що робить ваша команда і щаслива, що Нідерданди можуть надавати вам допомогу. Ми зробимо все, щоб надавати більше допомоги і якомога швидше, оскільки ми розуміємо обсяги роботи», - сказала вона.

Окремо Ігор Клименко подякував Нідерландам за вже надану допомогу, зокрема за мобільні госпіталі, а також за прихисток 85 тисяч українців, які отримали статус тимчасового захисту в Нідерландах.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність