Богдан Драп’ятий: «Закон про декларування зброї посилить механізм контролю за її обігом»

clock
23.05.2024 12:00

Ухвалення закону про декларування зброї дасть змогу закласти правову основу для непритягнення особи до відповідальності за зберігання зброї без відповідного дозволу, а також посилить механізм контролю за її обігом. Про це заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий написав у своєму  авторському блозі «Пріоритети МВС України в законотворчій роботі (до липня 2024 року)» на сайті Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ»

Зокрема автор зазначає, що станом на травень 2024 року у Верховній Раді України вже зареєстровані та перебувають на різних стадіях розгляду майже 30 законопроєктів, які охоплюють усі складники визначених Президентом України орієнтирів Української доктрини розвитку в частині внутрішньої безпеки.

Утім першим серед пріоритетних Багдан Драп’ятий відзначив законопроєкт № 9538 «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» щодо вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю».

«Він прийнятий у першому читанні за основу. Очікує розгляду профільним парламентським комітетом до другого читання», - підкреслив заступник Міністра.

Він нагадав, що цим законопроєктом пропонується врегулювати правовий механізм для цивільних осіб – задекларувати (не здати) в органах Національної поліції України вогнепальну зброю, яка не зареєстрована або знайдена цивільними особами. При цьому процедура декларування буде спрощеною та безкоштовною.

«Спільно з парламентарями узгоджується редакція проєкту закону до другого читання стосовно врегулювання норми щодо подальшої долі знайденої та задекларованої зброї цивільними особами після воєнного стану», - зазначив Богдан Драп’ятий.

Він наголосив, що МВС підтримує модель, відповідно до якої знайдена цивільними особами вогнепальна зброя на період воєнного стану декларується, а після його завершення впродовж 90 днів за бажанням особи така зброя може бути набута нею у власність (виключно та зброя, яка буде дозволена в цивільному обігу), за умови відсутності інформації про причетність цієї зброї до вчинення кримінальних правопорушень, а також інформація про іншого власника. 

«На таку зброю пропонується поширити правовий режим знахідки, передбачений Цивільним кодексом України відповідно до статті  337 «Знахідка» та статті 338 «Набуття права власності на знахідку», - зазначив заступник Міністра.

За його словами, якщо цивільна особа знайшла вогнепальну зброю, яка не перебуває в цивільному обігу (наприклад, автоматична зброя), та має намір набути право власності на неї, то вона зобов’язана переробити таку зброю до дозволеного виду або передати до Національної поліції України.

«Закон про декларування зброї посилить механізм контролю за її обігом, що є вкрай важливим не лише в період воєнного стану, а й у мирний час», - підсумував Богдан Драп’ятий у своєму авторському блозі.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали