Битва за Київ: поєднання української доблесті та російських промахів, що дозволило врятувати столицю

clock
26.08.2022 15:02

Нещодавно Денис Монастирський розповів журналістами видання The Washington Post про перші хвилини повномасштабного вторгнення рф, дзвінок Володимиру Зеленському та роздачу зброї українцям на початку війни, що стало важливим фактором стримування.

Кореспонденти американської газети поспілкувалися більше ніж з сотнею людей та днями опублікували статтю, аби показати справжню відвагу, силу духу та винахідливість нашого народу під час зупинення атак на підступах до столиці та реконструювати хід битви за Київ. Це вже другий детальний текст The Washington Post про початок війни в Україні.

Сьогодні після пів року неймовірного спротиву українців фраза «взяти Київ за три дні» - це привід для жартів над «другою армією світу». Проте на початку вторгнення результат битви за Київ був зовсім непередбачуваний. 

«…Було темно. На зв’язку був голова Прикордонної служби України: він повідомив, що його підлеглі б’ються з росіянами у трьох північно-східних областях України», - розповів Денис Монастирський про початок дня 24 лютого.

Міністр поклав слухавку і зателефонував президенту Володимиру Зеленському.

«Почалося», — сказав Монастирський українському лідеру.

«Що саме?» — спитав Зеленський.

«Зважаючи на те, що атаки йдуть відразу в кількох місцях, це воно», — зазначив міністр, сказавши Зеленському, що [офіційний] Київ, схоже, зіткнувся з повномасштабним вторгненням.

«У перші хвилини вони завдавали страшних ударів по нашій ППО, страшних ударів по наших військах загалом. Залишалися 20-метрові вирви, подібних до яких ніхто в житті не бачив», — згадував пізніше Монастирський.

За словами Монастирського, на той момент перед усіма постало питання: як далеко може зайти ворог, який зібрав сили в такий колосальний кулак?

Якби росіяни змогли захопити владу в Україні чи принаймні змусити уряд втекти в паніці, оборона країни могла б швидко впасти. Тоді Москва поставила б маріонетковий уряд. Таким був план Кремля.

Денис Монастирський згадує, як Президент зібрав своїх головних радників. Було вирішено, що частина кабінету, зокрема керівники поліції та оборонної сфери, залишаться в Києві, а решта переїде на захід України. 

Чиновники з подивом спостерігали за кадрами, знятими системою прикордонного спостереження — як сотні російських танків та іншої бронетехніки прямують в Україну колонами, що нагадало наступи часів Другої світової війни. З Білорусі — на північ. З Росії — на схід. З Криму — на південь.

«Вся карта була червоною і вимагала уваги», — розповів очільник МВС.

Ще одним питанням, яке викликало у суспільстві на той час полярні думки, обговорив міністр з представниками видання.  

Йшлося про те, що українці різного віку, які ніколи не тримали зброю в руках, кинулися за стволами після того, як протягом кількох днів після вторгнення влада вирішила роздати зброю та озброїти потенційний партизанський опір. 

«Цей крок став «важливим фактором стримування» як для росіян, так і для потенційних українських перебіжчиків. Адже будь-який український мер, який би задумався про зраду, зрозумів би, що зовні на нього чекають 20 людей зі зброєю, і що «він і його сім'я будуть першими», - розповів Денис Монастирський.

Детальний текст статті за посиланням

Схожі матеріали