Безбар’єрність у дії: Сьогодні – річниця створення автошкіл для людей з інвалідністю

clock
06.07.2024 10:30

Рік тому, 6 липня, за ініціативи Першої леді Олени Зеленської та Міністерства внутрішніх справ України було реалізовано проєкт «Автошколи для осіб з інвалідністю» на базі закладів освіти системи МВС.

«Це та безбар’єрність у дії, яку завжди пропагую і яку зобов’язалася втілювати наша країна ще до російського вторгнення: рівні можливості, комфорт і зручність для всіх українців в усіх сферах. Важко переоцінити цей проєкт зараз, коли через російські атаки в нас щодня стрімко більшає людей з інвалідністю – молодих, активних, сповнених планів. Але вони обов’язково втілять усе задумане й реалізуються в Україні повноцінно, впевнено керуючи не лише автівкою, а й своїм майбутнім», – говорила Олена Зеленська під час відвідин однієї з таких автошкіл на Київщині.

За цей рік в автошколах для осіб з інвалідністю зареєструвалися на навчання майже 200 громадян, 78 з них – вже отримали посвідчення водія та успішно використовують його для власних потреб.

Однією з перших випускниць автошколи для осіб з інвалідністю стала Людмила з міста Київ. Жінка є чинним інструктором з аеробіки в таборах реабілітації, входить до складу громадських організацій та бере участь у різноманітних заходах, пов’язаних з адаптацією людей з інвалідністю:

«Давно про це мріяла, але навіть боялася уявити, що я це зможу. Хочу висловити подяку всьому колективу МВС за можливість. Ви дійсно дбаєте про комфорт кожного, підтримуєте та робите сервіс швидким та якісним».

Також нещодавно один з випускників автошколи отримав посвідчення водія категорії С1. Ігор Велько – військовий, він мужньо обороняв нашу країну, утім отримав важке поранення і втратив нижню кінцівку. Потім було лікування, реабілітація та протезування. 

Військовий говорить, що найважче було прийняти нову реальність. Але він вирішив, що має продовжувати жити та працювати насамперед над собою.

«Знайшов в Інтернеті, що є можливість особам з інвалідністю отримати посвідчення водія. Вирішив спробувати», – розповідає чоловік.

Так Ігор почав навчатись в інклюзивній автошколі на базі Дніпровського державного університету внутрішніх справ у лютому 2024 року. Маючи відкриту категорію В понад три роки, чоловік вирішив вдосконалити свої навички водіння та пройти перепідготовку, аби отримати посвідчення водія категорії С1. 

Наразі автошколи для осіб з інвалідністю доступні у семи містах України – Києві, Кам’янець-Подільському, Львові, Одесі, Кропивницькому, Кривому Розі та Дніпрі.

У цих автошколах учням пропонують доступну інфраструктуру, навчання у змішаних інклюзивних групах або індивідуально, можливість теоретичного навчання в дистанційному форматі, індивідуальне навчання за зручним графіком, сертифіковані сучасні автомобілі з ручним керуванням, підтримку й консультування від досвідчених інструкторів, які пройшли додаткові курси. 

Загальна тривалість навчання складає 11 тижнів. З них 64 години – теоретичний курс, та 40 годин – практичний. 

З більш детальною інформацією щодо проєкту «Автошколи для осіб з інвалідністю» можна ознайомитися за посиланням.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали