1 липня в Україні відзначають День слідства

clock
01.07.2024 09:50

Щоденні вбивства військами рф, викрадення й позбавлення волі людей, катування і зґвалтування, розстріли й обстріли цивільної інфраструктури – все це нова повсякденна реальність слідчих Нацполіції, яку вони розслідують в своїх кримінальних провадженнях.

З початку війни слідчі зарєєстрували більше 120 тисяч воєнних злочинів росії і оголосили майже 2,5 тис. підозр, в тому числі очних, російським військовополоненим за

порушення законів та звичаїв війни. Понад 1,2 тис. кримінальних проваджень вже скеровані до суду.

Слідчі Нацполіції документують й розслідують не тільки воєнні злочини, а й протиправну діяльність всіх причетних до вчинення збройної агресії рф проти України, накладають арешт на їхні активи і передають до АРМА для перерозподілу на користь держави. Так, від початку повномасштабної війни вилучено російського майна більш ніж на три мільярди гривень.

Слідчі поліції блокують діяльність ділків, які намагаються заволодіти коштами Міноборони при закупівлях для армії.

Також протидіють новим шахрайським схемам, серед яких – збір коштів для військових від фейкових волонтерів та десятки способів незаконно перетнути кордон. На особливому контролі — посадовці ТЦК і ВЛК, які видають фіктивні документи щодо непридатності до військової служби через стан здоров’я. 109 обвинувальних актів вже скеровано до суду. До кримінальної відповідальності притягують як «рядових» працівників, так і начальників ТЦК й голів ВЛК, які наживались на таких оборудках.

Війна вплинула на діяльність організованих груп, які поширюють зброю, розповсюджують наркотики та створюють шахрайські кол-центри. Слідчі цілодобово протидіють цим особливо тяжким злочинам.

А ще, як практики, напрацьовують необхідні зміни до законодавства для більш ефективних розслідувань в умовах війни, та беруть участь у сотнях міжнародних зустрічей для поширення правди про російські злочини і отримання допомоги для їх розслідування.

Робити все можливе, аби притягнути до відповідальності кожного російського окупанта!

Переможемо!

Національна поліція України

 

Схожі матеріали