У Хмельницькому перед судом постануть члени організованої злочинної групи вимагачів під керівництвом так званого «наглядача» за областю

clock
31.03.2021 13:36

Слідчі слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області закінчили досудове розслідування і спрямували обвинувальний акт стосовно чотирьох членів ОЗГ до Хмельницького міськрайонного суду. Зловмисникам може загрожувати до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна, а їхньому ватажку — до 15 років ув’язнення.

Нагадаємо, 24 вересня 2020 року у ході спецоперації, проведеної оперативниками управління стратегічних розслідувань в Хмельницькій області, працівниками кримінальної поліції, слідчими слідчого управління поліції області за процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури та підтримки спецпідрозділу КОРД, члени ОЗГ були затримані у Хмельницькому.

Усі четверо членів злочинної групи мали судимості і були тісно пов’язані з кримінальним світом, а організатор групи взагалі був так званим «наглядачем» за областю. 

Встановлено, що правопорушники вимагали з приватного підприємця 350 тисяч гривень неіснуючого боргу. Для більшої переконливості використовували погрози та фізичний вплив, а також неодноразово пошкоджували майно потерпілого.

У ході семи санкціонованих обшуків правоохоронці виявили та вилучили предмети, із застосуванням яких зловмисники скоювали правопорушення, боргові розписки тощо. 

Усім членам групи слідчі оголосили про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України — вимагання, вчинене організованою злочинною групою.

Крім того, як вдалося довести у ході розслідування, у 2012 році на зібранні «злодіїв в законі» організатору злочинного угруповання надали статус «смотрящого» на території Хмельницької області. Перебуваючи відтоді на вершині злодійської ієрархії він з числа представників кримінального світу визначав осіб, відповідальних за дотримання «злодійських законів» у районних центрах Хмельниччини та установах виконання покарань, координував їх діяльність, а також встановлював правила поведінки. Зловмисник також здійснював збір та розподіл коштів, у тому числі здобутих злочинним шляхом. 

За заняття таким видом кримінальної діяльності чоловікові додатково оголосили ще одну підозру за ч. 3 ст. 255-1 (Встановлення або поширення злочинного впливу) Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна. Увесь період досудового розслідування члени ОЗГ перебували під вартою без можливості внесення застави.

Наразі обвинувальний акт вже скеровано на розгляд Хмельницького міськрайонного суду.

Сектор комунікації поліції Хмельницької області

Схожі матеріали