У Львові відбулася міжнародна конференція щодо протидії торгівлі людьми в Україні та світі

clock
09.10.2021 09:34

На базі Львівського державного університету внутрішніх справ відбулася міжнародна науково-практична конференція «Державна політика щодо протидії торгівлі людьми: Україна та світ». Співорганізатори заходу – Міністерство внутрішніх справ України, Консультативна місія Європейського Союзу та ЛьвДУВС.

До дискусії, присвяченій цій вкрай важливій темі, долучилися міжнародні фахівці, науковці та практики. Серед учасників заходу – експерти КМЄС, ОБСЄ, МВС, Мінсоцполітики, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань, міграційної поліції, кіберполіції, прокуратури, прикордонної та міграційної служб, а також громадських організацій.

Загалом учасниками події стали представники близько сорока різних організацій. Зважаючи на карантинні обмеження, більшість із них доєдналися до обговорення онлайн.

Захід розпочався із привітального слова першого проректора Львівського державного університету внутрішніх справ Тараса Созанського. Він, насамперед, подякував усім, хто долучився до конференції та відзначив важливість співпраці у напрямку протидії торгівлі людьми із Міністерством внутрішніх справ України та міжнародними партнерами - Консультативною місією Європейського Союзу та Координатором проєктів ОБСЄ.

«За підрахунками експертів, близько 30 мільйонів людей стикаються із проблемою сучасного рабства. Це питання є надзвичайно масштабним, адже йдеться про різні форми експлуатації, внаслідок якої страждають і дорослі, і діти. Наша сьогоднішня конференція покликана привернути увагу до цієї проблеми, обговорити та спільно відшукати шляхи її вирішення», - наголосив він.

Директорка Департаменту моніторингу дотримання прав людини Міністерства внутрішніх справ України Ірина Зелена відзначила: «Проблема протидії торгівлі людьми потребує консолідації зусиль усіх представників органів державної влади, громадськості, науковців, національного й міжнародного експертного середовища. Ця конференція стане своєрідною платформою для обміну думками та допоможе напрацювати рекомендації із удосконалення діяльності у цій сфері».

Ірина Зелена підкреслила, що підрозділи МВС постійно адаптуються до нових тенденцій і викликів, які існують в умовах сьогодення, оновлюють алгоритми виявлення, розкриття та розслідування злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми, притягують до відповідальності причетних осіб та надають допомогу постраждалим.

«Усе це здійснюється у тісній кооперації із нашими партнерами. Протягом останніх років було зроблено ряд важливих кроків на шляху до вдосконалення діяльності у сфері протидії торгівлі людьми – це і ряд законодавчих ініціатив, і нещодавні трансформації підрозділів поліції, утворення міграційної поліції, а також масштабні інформаційні кампанії, спрямовані на підвищення обізнаності громадян із проблематикою торгівлі людьми», - зауважила директорка Департаменту моніторингу дотримання прав людини МВС України Ірина Зелена.

До учасників конференції звернулася Юлія Якубовська, державний експерт з питань протидії торгівлі людьми, домашньому насильству та гендерної рівності Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Міністерства соціальної політики України. «Сучасні виклики та загрози вимагають мобілізації широкого впливу ресурсів кожної держави, налагодження взаємодії та розвитку громадянського суспільства. На жаль, збройний конфлікт, спричинений російською агресією, став одним із перших серйозних викликів протидії торгівлі людьми. Масове переміщення населення із окупованих територій, пошук місця проживання і роботи – все це збільшило ризик потрапляння у ситуації, пов’язані із торгівлею людьми. Ще одним викликом стала пандемія – втрата роботи, закритість кордонів, страх за своє здоров’я і здоров’я близьких – все це також збільшило уразливість населення до таких ситуацій», - підкреслила представниця Мінсоцполітики.

Вона зазначила, що люди, які постраждали від торгівлі людьми та домашнього насильства можуть звернутися на гарячу лінію за номером 1547 та отримати психологічну підтримку, або ж викликати поліцію та швидку допомогу.

«Переконана, що за результатами цієї конференції будуть напрацьовані конструктивні рекомендації, які Міністерство соціальної політики зможе використати у своїй роботі», - резюмувала Юлія Якубовська.

У своєму вітальному слові виконуючий обов’язки голови Львівського регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу Маркус Ролофс зазначив: «Торгівля людьми є поширеною у багатьох країнах. Одним із пріоритетів нашої організації є протидія цьому явищу. Сподіваюся, що ініціативи, які пролунають на сьогоднішній конференції, допоможуть у нашій роботі».

Комендант-ректор Вищої школи поліції в місті Щитно, що у Республіці Польща, Івона Клоновська також звернулася до учасників конференції. «Тема протидії торгівлі людьми є надзвичайно актуальною. І для нас дуже важливо почути думки колег щодо цієї проблематики. Ми також сьогодні презентуємо виступ щодо найважливіших аспектів опитування неповнолітніх, які постраждали внаслідок торгівлі людьми», - наголосила вона.

Керівниця програми «Безпека людини», Координатор проєктів ОБСЄ в Україні Лілія Грудко поділилася успішним досвідом у сфері протидії торгівлі людьми. «Це впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів в Україні, створення підрозділів міграційної поліції, співпраця із неурядовими організаціями», - відзначила вона.

«Водночас, є багато викликів, що зумовили створення нових форм злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми. Одним із провокуючих чинників є пандемія коронавірусу, - підкреслила Лілія Грудко. - Роботи є ще дуже багато, але я радію, що ми маємо можливість співпрацювати із нашими постійними партнерами – МВС, Нацполіцією, ЛьвДУВС, неурядовими організаціями, а також продовжувати реагувати на ті виклики, що виникають у нашій країні щодня».

Загалом робота науково-практичного заходу була розділена на чотири дискусійні панелі. Спікерами першої – «Міжнародний досвід протидії торгівлі людьми» – виступили радник-тренер із кримінальних розслідувань Регіонального представництва КМЄС у Львові Ларкіо Юкка; керівниця програми «Безпека людини», Координатор проєктів ОБСЄ в Україні Лілія Грудко; голова правління громадської спілки «А21 Україна» Юлія Саченко; викладачка інституту юридичних наук факультету безпеки та юридичних наук Вищої школи поліції в місті Щитно Дорота Нєвяровська.

Цю дискусійну панель модерував перший проректор ЛьвДУВС Тарас Созанський, а три наступні – проректорка вишу Ольга Балинська.

Другу дискусійну панель було присвячено обговоренню соціально-правових аспектів протидії торгівлі людьми. Спікерами виступили: голова центру ГО «Жіночі перспективи» Любов Максимович; представники Інституту управління, психології та безпеки ЛьвДУВС - професорка кафедри практичної психології Галина Католик, доцентка кафедри теоретичної психології Галина Лялюк, професор кафедри практичної психології Олександр Куций, а також професорка кафедри соціальної роботи і соціальної педагогіки Хмельницького національного університету Лариса Данильчук.

Спікерами третьої дискусійної панелі – «Кримінально-правові аспекти протидії торгівлі людьми» – були професорка кафедри кримінального права і кримінології Львівського державного університету внутрішніх справ Дар’я Балобанова; доцент кафедри кримінального права та процесу Ужгородського національного університету Андрій Андрушко; завідувачка науково-дослідної лабораторії Львівського державного університету внутрішніх справ Лариса Брич; професорка кафедри кримінально-правових дисциплін Інституту права ЛьвДУВС Ірина Гловюк.

Спікерами останньої дискусійної панелі – «Інформаційно-аналітичне забезпечення та проблеми взаємодії правоохоронних органів у протидії торгівлі людьми» – виступили директор Департаменту організації роботи, планування та контролю Адміністрації Державної прикордонної служби України Андрій Віхтюк; професор кафедри кримінального права та кримінології Навчально-наукового гуманітарного інституту Національної академії Служби безпеки України Максим Палій; професор кафедри оперативно-розшукової діяльності факультету № 2 Львівського державного університету внутрішніх справ Анатолій Мовчан.

Основні ідеї та пропозиції, висловлені у доповідях і загальній дискусії під час конференції, стали основою для відповідної резолюції. У її тексті, зокрема, підкреслено, що для подолання чи хоча б мінімізації проблеми протидії торгівлі людьми необхідні загальносоціальні превентивні заходи: науково-практичні і просвітницькі; тематичні лекції для старшокласників та здобувачів вищої освіти. Окрім того, доцільно враховувати раніше не прогнозовані чинники (як, наприклад, пандемія COVID-19) для корекції державної політики у сфері протидії торгівлі людьми. Вплив цієї пандемії на приріст злочинності потребує ретельного моніторингу з боку кримінологів.

Учасники обговорення також дійшли висновку, що терористичні режими є потужними генераторами торгівлі людьми. Їхній вплив на розвиток цього виду злочинності також потребує посиленої уваги з боку правоохоронців і науковців. Неочікувані природні катаклізми – як-от глобальне потепління та геолого-тектонічні зміни на планеті – практично вводять людей в уразливий стан, що є одним із віктимологічних чинників торгівлі людьми соціально-економічного та соціально-психологічного характеру. Це має бути враховано у виробленні Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми, до формування якої варто залучити фахівців із різних галузей знань.

Науковці та практики підкреслили, що на даний час працює робоча група з підготовки проєкту нового Кримінального кодексу України. Тому особливо актуальними є наукові дослідження, в результаті яких буде запропонована оптимальна модель кримінально-правової регламентації відповідальності за торгівлю людьми та пов’язані з нею злочини, що полягають у використанні підневільного стану людини.

Насамкінець у ході конференції було визначено, що боротьба з торгівлею людьми як однією зі сфер транснаціональної організованої злочинності вимагає злагоджених, комплексних, перманентних і системних заходів з боку правоохоронних органів нашої держави, а також спільно із зарубіжними партнерами.

ВЗГ ЛьвДУВС

 

Схожі матеріали