У ДСНС назвали п'ять основних причин пожеж за поточний рік

clock
10.12.2021 13:05

10 грудня в ДСНС України відбувся брифінг Заступника начальника Управління пожежної безпеки – начальника Відділу профілактичної роботи Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Олександра Чекригіна та заступника директора Департаменту з питань захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності Національної соціальної сервісної служби України Володимира Вовка щодо попередження виникнення пожеж та загибелі людей у житловому секторі країни.

Учасники довели представникам засобам масової інформації актуальну статистику виникнення пожеж у помешканнях громадян, загибелі людей на них, а також розповіли як убезпечити своє життя від вогню.

Так, за словами Олександра Чекригіна, з початку року в Україні сталося майже 26 тисяч пожеж у будинках та спорудах житлового призначення, внаслідок яких загинуло понад 1 тис. 500 людей, з яких більше 30 дітей.

Серед основних причин пожеж: порушення правил улаштування та експлуатації електрообладнання, порушення правил влаштування та експлуатації пічного опалення, а також необережне поводження з вогнем. Спікер уточнив, що найчастіше у помешканнях громадян виникають займання через перенавантаження електромережі, використання подовжувачів, зокрема саморобних, а також через недогляд за піччю у разі обігрівання будівель за допомогою пічного опалення. «Дуже часто пожежі у приватному секторі виникають саме через те, що печі вчасно не обслуговуються та не очищуються», - наголосив Олександр Чекригін і додав, що категорично не можна залишати дітей самих у будинку із піччю, яка працює. Він нагадав основні дії у разі пожежі, закликав вчасно повідомляти про займання за номером «101» та порадив мати вогнегасник у кожній родині.

У свою чергу, представник Національної соціальної сервісної служби України наголосив, що проблема виникнення пожеж у житловому секторі має велике соціальне значення. Володимир Вовк зауважив, що ця проблема найчастіше виникає там, де йдеться про найбільш уразливі категорії населення, які потребують постійної уваги держави – малолітні діти, люди літнього віку та родини, які опинилися у складних життєвих умовах. За його словами, є три складових спільної роботи органів державної влади для запобігання загибелі людей на пожежах: виявлення проблеми, її оцінювання та зрештою вирішення проблеми. Як приклад Володимир Вовк згадав випадок, коли розглядалося питання повернення дітей у біологічну родину, проте умови, які виявили працівники соціальних служб цьому не сприяли. Йдеться, зокрема, про відсутність умов для приготування їжі, коли єдиною альтернативою у сім’ї було розведене багаття.

«На жаль, історію сучасного законодавства щодо захисту дітей пишуть самі ж діти своїми життями», - підсумував фахівець.

Окремо, на прикладі пожеж у приватних будинках для літніх людей, він закликав громадськість перевіряти належність кожного такого закладу до сфери контролю держави. Адже у разі, коли такий будинок не має навіть відповідної ліцензії, то гарантувати безпеку людей, що там перебувають, неможливо.

Підсумовуючи, учасники брифінгу довели інформацію про заходи, які вживаються для попередження виникнення пожеж у помешканнях громадян. Це й спільні рейдові відпрацювання населених пунктів, розповсюдження пам’яток із правилами пожежної безпеки в місцях з масовим перебуванням людей, в освітніх, культурних, лікувальних установах, громадському транспорті, тощо. Крім того, превентивна робота проводиться також на регулярній основі із батьками та дітьми.

Пресслужба ДСНС України

Схожі матеріали