Ті, хто не має права на помилку: Гвардійці-інженери святкують професійне свято

clock
03.11.2021 13:39

3 листопада – професійне свято інженерних підрозділів Національної гвардії України. Важливу роль гвардійці-інженери Східного територіального управління відіграють у забезпеченні мінної безпеки військовослужбовців НГУ та цивільного населення у зоні проведення операції Об’єднаних сил.

З 2019 року гвардійці у складі зведених груп розмінування Східного оперативно-територіального об’єднання очищують місцевість від вибухонебезпечних предметів, використовуючи усі можливі засоби з пошуку. Ризикуючи життям, військові сапери здійснюють розмінування та інженерну розвідку місцевості, знешкоджують величезну кількість вибухових предметів, очищаючи тисячі гектарів території. Так, у жовтні 2021 року, зведена група кінологів і саперів Слов’янського полку Національної гвардії України знайшла небезпечний схрон з трьох гранат і шести  запалів УЗРГМ до них. Гранати було вилучено зі схрону і знищено на спеціальному кар’єрі. За плечима професійних саперів не одне врятоване життя як військових, так і цивільних на Донбасі.

«За 8 років проведення АТО/ООС ми вивчали особливості мінування територій. Особливо небезпечними зараз залишаються ділянки землі на яких проводилися активні бойові дії. Багато територій на Сході потребують гуманітарного розмінування, а це кропіткий процес, що вимагає від сапера залізної витримки та холодного розуму, адже сапер оглядає кожні 2 сантиметри землі», – розповідає начальник інженерної служби Слов’янського полку НГУ майор Євген Мекшун. 
Інженерні підрозділи Національної гвардії України, що виконують завдання у районі ООС, проводять удосконалення захисних фортифікаційних споруд на блокпостах та місцях несення служби груп охорони взводних опорних пунктів. Адже безпека гвардійців залишається незмінним і ключовим пріоритетом.

Гвардійські сапери також займаються освітньою роботою та проводять заняття для військових у системі бойової підготовки, розповідаючи про загрози, що можуть виникати під час несення служби як на лінії оборони, так і під час охорони громадського порядку у містах.

«Військовий інженер – це людина що постійно розвивається і вивчає багато наук, слідкує за новинками озброєння. Гарний сапер – це той, який не втратив відчуття самозбереження. Страх мобілізує увагу та зосередженість людини і оберігає його від невиправданих ризиків. Сапер помиляється двічі. Перший це коли обирає професію, другий – коли здійснює необережний крок, що може коштувати життя»,– зазначає Євген Мекшун.


Пресслужба угруповання Національної гвардії України в операції Об’єднаних сил
 

Схожі матеріали