Контраст
Шрифт

Стратегічна ціль ДСНС - профілактика для зменшення кількості смертей від пожеж – Денис Монастирський

clock
26.11.2021 14:23

Про це сьогодні, 26 листопада, сказав міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час Колегії, яка відбулася в Апараті Державної служби України з надзвичайних ситуацій за участі представників регіональних управлінь.

Очільник МВС підсумував результати службової діяльності Державної служби України з надзвичайних ситуацій та оголосив пріоритетні напрямки розвитку. Міністр наголосив, що стратегічною ціллю ДСНС є профілактична робота рятувальників для зменшення кількості смертей громадян від пожеж та інших небезпечних подій.

«Протягом 10 місяців 2021 року на пожежах загинула 1 441 особа. Майже 93% з них – це смерті вдома, в приватних оселях. Тому одне з головних завдань – профілактична роз’яснювальна робота в ОТГ на рівні районів. Такі роботи повинні проводити не тільки рятувальники, а й соціальні служби, в межах проєкту «112», який реалізується кількома відомствами», - зазначив міністр.

Також Денис Монастирський розповів, що упродовж двох наступних років планується збільшення кількості пожежної авіації.

«Безперечно найефективніший проєкт для громадян – система аеромедичної евакуації. Авіація ДСНС в ній залучена, залишається відкритим питання використання Мі-2 українського виробника «Мотор-Січ». Це великий інвестиційний проєкт. Планується збільшення кількості пожежної авіації, а саме літаків Ан-32П. Мова йде про подвоєння кількості літаків з 4 до 8 протягом наступних двох років. Це в рази посилить спроможності служби відповідно реагування на ситуації», - наголосив очільник МВС.

Важливим є проєкт – створення центру супутникового моніторингу, реалізація якого дозволить виявляти пожежні небезпеки, лісові пожежі та реагувати на них максимально швидко.

Пріоритетним завданням також є створення добровільних пожежних дружин.

«Вже на наступному тижні на розгляд Верховної Ради буде винесено законопроєкт, що дозволить розблокувати передачу майна ДСНС на місця. В цьому є стратегічна мета, вся Європа працює на співпраці місцевих пожежних дружин та державних систем», - поінформував міністр.

Своєю чергою перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін повідомив, що найвищою оцінкою роботи ДСНС є рівень довіри населення до структури.

«На сьогоднішній день рівень довіри людей до рятувальників ДСНС найвищий серед органів системи МВС. Але нам є над багато над чим ще працювати», - наголосив перший заступник очільника МВС.

Також Євгеній Єнін наголосив на посиленні боротьби з корупцією в системі та питаннях цифровізації підрозділів ДСНС, а саме – оперативний перехід з паперового на електронний документообіг. ДСНС вже долучилася до процесів цифровізації державних сервісів для суб’єктів господарювання для скорочення строків надання адмінпослуг та зменшення контактів працівників ДСНС з підприємцями.

Тимчасово виконуючий обов’язки голови ДСНС України Сергій Крук презентував пріоритетні напрямки розвитку служби, серед яких:

- створення розгалуженої мережі підрозділів місцевої і добровільної пожежної охорони та центрів безпеки;

- впровадження в громадах інфраструктурних проєктів створення Центрів безпеки, як нової форми надання комплексної допомоги населенню;

- участь у створенні «Єдиного аеромедичного простору». У кожному регіоні на цілодобовому чергуванні буде перебувати вертоліт у медичному варіанті;

- створення «Європейського хабу пожежної безпеки».

- підвищення спроможностей Служби до реагування на надзвичайні ситуації, пожежі та небезпечні події;

- цифрова трансформація;

- розвиток державної системи гідрометеорологічних спостережень та прогнозування;

- створення належних умов для несення служби рятувальниками та їх соціальний захист;

- нульова толерантність до корупції.

«Впевнений, що реалізувавши ці завдання та нові підходи, Державна служба з надзвичайних ситуацій підніметься на новий якісний рівень спроможностей, а рівень довіри суспільства до неї буде лише зростати», - сказав Сергій Крук.

Наприкінці заходу міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський вручив рятувальникам державні та відомчі нагороди за мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час ліквідації надзвичайних ситуацій, порятунок життів та зразкове виконання службового обов’язку.

Департамент комунікації МВС України

ФОТО Миколи Анацького

Схожі матеріали
Діяльність