Рятувальники проводять показово-профілактичні навчання на льоду

clock
24.12.2021 16:17

Відколи в Україні водойми почали вкриватися кригою, люди масово почали виходити на лід. Традиційно, така легковажність дуже часто має трагічні наслідки. Тож, аби попередити зростання кількості небезпечних подій на зимових водоймах, рятувальники посилюють профілактичну роботу та нагадують громадянам правила безпеки на кризі. Аби донести важливу інформацію до громадськості, до заходів долучаються і журналісти.

Так, 24 грудня столичні рятувальники разом із представниками ЗМІ провели показово-профілактичні навчання на льоду на базі частини пожежно-рятувальних робіт на водних об’єктах, котра знаходиться на затоці Вовкуватій, що в Оболонському районі міста. Такі рейди вже на часі. Адже у зимовий період 2021 року на водоймах столиці вже загинуло 5 осіб, а ще вісьмох було врятовано. Із рибалкам, які сиділи на льоду, фахівці ДСНС провели інформаційно-роз’яснювальну бесіду та роздали профілактичні листівки. Потому водолази-рятувальники перейшли до практичної частини навчань. Вони продемонстрували як допомогти людині, котра провалилася під кригу. Також рятувальники наголосили, що у всіх надзвичайних ситуаціях першим і основним правилом є спокій, адже паніка блокує  розум та робить дії хаотичними й неконтрольованими.

Водночас на Кіровоградщині водолази та рятувальники демонстрували методи порятунку на замерзлій водоймі, де напередодні, 23 грудня, ледь не загинула у крижаній воді школярка. Йдеться про водойму у мікрорайоні Озерна Балка. Там фахівці аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС у Кіровоградській області провели показове відпрацювання методів порятунку людини. Фахівці наголошують: кожен може стати свідком подібної ситуації і слід знати як правильно врятувати потопаючого, не загинувши самому. На навчання були запрошені представники всеукраїнських та місцевих телеканалів.

Крім того, 24 грудня на березі річки Дніпро, в районі розважального комплексу «Бочка», в місті Черкаси відбувся брифінг щодо безпеки під час перебування на водоймах області взимку. Спікер повідомив присутнім на заході статистику щодо кількості загиблих та врятованих на водоймах області, а також нагадав основні правила безпеки.

Прикарпатські рятувальники спільно з працівниками водолазно-рятувальної служби провели профілактичний рейд поблизу міського озера в Івано-Франківську, до якого долучилися і представники ЗМІ. Перехожим працівники Служби порятунку вручали листівки з правилами безпеки, яких потрібно дотримуватись на зимових водоймах. Також наголосили людям, щоб не ризикували своїм життям, виходячи на підступний лід. Особливу увагу звернули дорослим на те, щоб слідкували за дозвіллям своїх дітей та пояснювали їм небезпеку тонкої криги.

Працівники водолазно-рятувальної станції розповіли та наочно продемонстрували, як правильно надавати допомогу людині, котра провалилась під лід. Зокрема, не панікувати, а голосно покликати на допомогу; не робити енергійних, різких рухів у воді, адже це прискорює охолодження організму. Потрібно широко розкинути руки, щоб не зануритися з головою у воду. Коли рятувальники будуть поруч, то чітко виконувати команди рятувальників.

Перебуваючи на поверхні води, не навалюватись всім тілом на тонку частину льоду, щоб він не ламався ще більше.

Також рятувальники продемонстрували, як за допомогою рятувального спорядження врятувати людину, котра провалилась під лід.

У свою чергу, фахівці Сєвєродонецького районного управління ГУ ДСНС України у Луганській області провели рейдові заходи на озері Пісчане в місті Рубіжне. Надзвичайники нагадали мешканцям про небезпеку тонкого льоду, детально розповіли як визначити міцність криги та не потрапити в складну ситуацію.  Звернули увагу дорослих, що особливо це стосується дітей, які часто використовують лід на річках та озерах як ковзанку. Також рятувальники розповсюдили тематичні листівки, в яких, зокрема, роз’яснено дії в  разі потрапляння під кригу.

Загалом, профілактична та практична робота щодо попередження загибелі людей на воді у зимовий період проводиться в усіх регіонах країни.

Отже, шановні громадяни! Пам'ятайте, що не можна перевіряти міцність криги ударом ноги, а лише палицею. Якщо після першого ж удару лід пробивається і на ньому з'являється вода, то виходити на кригу вкрай небезпечно.

Під час риболовлі не пробивайте поруч кілька лунок, ополонки повинні бути розташовані на відстані 5-6 м одна від одної.

Безпечна товщина льоду для однієї людини становить не менше 7 см, для групи людей – 15 см, а для масового перебування людей на льоду товщина криги має становити понад 25 см.

Також слідкуйте за дітьми та не дозволяйте їм знаходитись на льоду без дорослих. Бережно ставтесь до свого життя та здоров’я!

Схожі матеріали