Почесна місія: Кінологи 5 Слобожанської бригади відправляються на тренування до параду

clock
30.06.2021 14:47

Четверо кінологічних пар 5 Слобожанської бригади відібрані для участі у параді до Дня Незалежності. На одному з тренувань гвардійців побували харківські журналісти.

На перший погляд, вона грайлива і ласкава, але повз цієї красуні жоден злочинець не пронесе вибухівку або зброю. Альза – професійний пошуковик небезпечних речовин. Німецька вівчарка Альза незабаром виступатиме на головній площі Києва. Її разом з ще трьома собаками з Харкова відібрали для участі у військовому параді до 30-річчя Незалежності України.

 «Зрозуміло, що на параді буде багато людей, тому на даний час проводимо заняття, підготовку із соціалізації, загального курсу. Щоб собака не реагувала на сторонні звуки, на сторонніх людей, крики, шум. На камери. Щоб вона спокійно себе поводила», – розповідає старший дресирувальник кінологічного взводу Олександр Братковський.
Разом з Альзою на майданчику тренується досвідчений пес Аморек. Йому вже 5 років. Кінолог Олександр Півень зазначає – кілька місяців вони з Амореком звикали один до одного, але тепер злагоджено працюють в тандемі.

 «При першому знайомстві Аморек трохи гарчав на мене, але під час тренувань, під час виконання службових завдань, він почав дуже добре зі мною працювати. Зараз відпрацьовуємо команду “поруч”. Для параду вона дуже потрібна, щоб у собаки була дисципліна», – говорить старший дресирувальник кінологічного взводу Олександр Півень.
Для участі у військовому параді до Дня Незалежності обрали кращих з кращих кінологів та службових собак. Один з найважливіших критеріїв відбору для кінологічних підрозділів – хороша соціальна адаптація собак. За вихованістю собаки стоїть дуже велика робота і постійні тренування, відзначають кінологи.

«Кінологічні пари бригади виконують завдання з охорони громадського порядку, з конвоювання, екстрадиції та охорони підсудних та в районі проведення операції Об’єднаних Сил», – зазначає начальник кінологічної служби 5 Слобожанської бригади Анатолій Сабодаш.
На підготовку до параду на Київщину слобожанські гвардійці та їх чотирилапі вихованці відправляться вже 30 червня. Цього року Міністерство оборони України планує залучити до параду понад 4000 учасників.

Діана Краснікова, Лариса Говіна

Схожі матеріали