Контраст
Шрифт

На Вінниччині запрацював перший в Україні центр для дітей, які постраждали від насильства

clock
15.06.2021 15:18

Сьогодні, 15 червня, у Вінниці презентовано пілотний проєкт, створений за моделлю Барнахус. Його мета – надання необхідного захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітям, які постраждали або стали свідками насильства.

Заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко зазначила, що МВС і всі підрозділи Національної поліції працюють над тим, щоб захистити права та інтереси дітей, формувати систему  правосуддя, яка буде дружньою для дитини.

Катерина Павліченко навела статистику Національної поліції, згідно якої за 4 місяці цього року зафіксовано 1470 злочинів, вчинених неповнолітніми та 1284 кримінальних правопорушень, де потерпілими є діти. 

«Попри те, що спостерігається тенденція до зменшення такої категорії правопорушень, серед них є  злочини, пов’язані з сексуальним насильством, умисні вбивства, тяжкі тілесні ушкодження. У ситуаціях, де дитина потерпіла чи стала свідком злочину, важливо знайти такі підходи, які дозволять максимально швидко допомогти дитині вийти з цієї ситуації, не травмувати її ще більше.  Ті законодавчі ініціативи, які напрацьовуються, в тому числі, Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх, направлені на те, щоб імплементувати кращий досвід інших країн, надати фахову допомогу дітям і прискорити процес їх реабілітації», - підкреслила заступниця міністра.

Барнахус - це міждисциплінарний спеціалізований заклад для проведення процесуальних дій в середовищі, дружньому для дитини та в умовах, які мінімізують наслідки її травматизації. У центрі надаватимуть соціальну, психологічну, правову, медичну, інші види допомоги дітям – потерпілим та свідкам у кримінальних провадженнях, пов’язаних з насильством.

Для реалізації задуму щодо  захисту прав дитини  залучаються  спеціалісти різних сфер -  слідчі поліції, ювенальні поліцейські, прокурори, адвокати, соціальні працівники та інші. 

У приміщенні центру є кімнати очікування, допиту, для роботи фахівців, кухня, медпункт, кімната для мультидисциплінарної команди.

Катерина Павліченко подякувала міжнародним партерам за співпрацю. Вона  висловила сподівання, що досвід  Вінниччини, де запрацювала система Барнахус, буде  швидко та успішно впроваджений і в інших регіонах України. 

Варто зазначити, що перший в Україні центр створено спільними зусиллями Представництва Дитячого фонду ООН в Україні ЮНІСЕФ, Вінницької обласної державної адміністрації, Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров’я» та Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, куди увійшли представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, Міністерства соціальної політики Офісу Генерального прокурора, Верховного Суду, Національної поліції України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Координаційного центру з надання правової допомоги,  інших служб та громадських організацій, дотичних до захисту прав дитини. 

Схожі матеріали
Діяльність