Контраст
Шрифт

МВС України посилює співпрацю з Литовською Республікою у сфері захисту кордонів – Мері Акопян

clock
01.12.2021 17:30

Сьогодні, 1 грудня, заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян обговорила стратегічне партнерство з Надзвичайним та Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Вальдемарасом Сарапінасом.

Сторони обговорили питання міграційної кризи на польсько-білоруському кордоні та шляхи вирішення ситуації у разі загострення. 

«Впевнена, взаємодія між прикордонними відомствами України та Литви в двосторонньому і багатосторонньому форматах матиме суттєвий вплив на безпекову ситуацію на кордонах», - сказала Мері Акопян.

Литва перша стикнулася зі штучно створеною кризою на своїх рубежах, тож Посол подякував за надання у серпні гуманітарної допомоги – колючого дроту на 100 км кордону. Він запевнив, що Литва, як країна-член ЄС всіляко сприятиме у наданні Єврокомісією додаткової фінансової та матеріально-технічної підтримки Україні в питанні облаштування інтелектуального кордону. 

З метою координації дій ефективного протистояння гібридним викликам заступниця очільника МВС України Мері Акопян запропонувала литовській стороні підтримати ініціативу щодо зустрічі міністрів закордонних та внутрішніх справ на платформі Люблінського трикутника. 

Під час зустрічі сторони також обговорили перспективи українсько-литовського поліцейського співробітництва щодо регуляції спільних дій у боротьбі з нелегальною міграцією, організованою злочинністю, зокрема, переміщенням зброї, вибухових речовин та наркотиків. 

Окремо зупинилися на питанні кібербезпеки, навчанні фахівців у цій сфері, а також посиленні співпраці з компетентними органами Литви з метою впровадження міжнародного досвіду в діяльність органів системи МВС України. 

«Ще одним результатом партнерства обох країн має стати підписання міжурядової угоди про взаємне визнання та обмін посвідчень водія. Напередодні ми обговорювали цей намір з колегами МВС Литви. Наразі фахівці опрацьовують проєкт майбутньої угоди. Сподіваюсь, найближчим часом водії України та Литви зможуть позитивно оцінити нашу роботу», - зазначила Мері Акопян.

Заступниця міністра наголосила, що МВС України високо цінує партнерство з Литовською Республікою. 

«Впевнена, що наша співпраця з метою захисту національних інтересів обох держав, зміцнення безпеки та ефективної протидії транснаціональній злочинності матиме стійкий позитивний результат», - сказала Мері Акопян. 

Департамент комунікації МВС України 

ФОТО Олега Супруна 

 

Схожі матеріали
Діяльність