МВС отримало результати дослідження «Розуміння маскулінності та ґендерної рівності у секторі безпеки України»

clock
25.03.2021 20:48

25 березня, під час Міжнародної науково-практичної конференції, відбулась презентація першого національного дослідження «Розуміння маскулінності та ґендерної рівності у секторі безпеки України».
За ініціативою Міністерства внутрішніх справ  України, міжнародою неурядовою організацією  PROMUNDO, Національною академією внутрішніх справ та Київським міжнародним інститутом  соціології, за підтримки урядів  Швеції та Норвегії  та у партнерстві зі структурою ООН Жінки вперше провели таке дослідження. Воно проводилось за міжнародною методологією  IMAGES.

“Таке дослідження вперше проведено у секторі безпеки та в цілому в Україні. Міністерство внутрішніх справ є прогресивним в питаннях гендерної рівності та підтримує всі державні програми та ініціативи, що дозволяють зміцнювати права та можливості жінок і чоловіків”, - розповіла під час відкриття заходу заступниця міністра Катерина Павліченко.

Опитування проводилося з лютого 2019 року по  грудень 2020 року у шести областях серед персоналу Національної  гвардії України, Державної прикордонної служби України та Національної поліції. В цілому, було  охоплено більше 1500 респондентів. Це дослідження мало на меті  встановити та зрозуміти як чоловіки та жінки в секторі безпеки в  Україні сприймають маскулінність  та фемінність, гендерну рівність та  роль чоловіків та жінок у суспільстві.

“Дослідження окреслює динаміку соціалізації респондентів, розпочинаючи з раннього дитинства, й охоплює питання: здоров’я, стосунків з партнерами, батьківства, відповідальності, ставлення до гендерних ролей, професійних і домашніх обов’язків, насильства та інше. Тобто дане дослідження є досить комплексним та всеохоплюючим”, - зазначила заступниця міністра.

Результати та рекомендації дослідження будуть використовуватися для  впровадження ґендерно-орієнтованих політик у секторі безпеки,  формування відповідних програм  підвищення компетенції та потенціалу працівників/-ниць у цьому  напрямку, а також під час реалізації другого Національного плану  дій з виконання резолюції Ради  Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир,  безпека» на період до 2025 року.
“Гендерна рівність – це не жіноче питання, а системне. Минулого року Україна ухвалила свій другий Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325. Ця резолюція відіграла велику роль в тому, що визнається роль чоловіків та жінок та їх внесок щодо питань, які відносяться до миру та безпеки. Я впевнений, що рекомендації за результатом цього дослідження будуть приносити щось у гендерно-відповідальну політику на рівні міністерства і будуть іти на користь і чоловікам, і жінкам у всіх організаціях сектору безпеки України”, - зауважив під час заходу Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Норвегія в Україні Ерік Сведал.

“Місія цього дослідження – сформувати подальшу політику в секторі безпеки. Міністерство та інші учасники сектору безпеки можуть тепер скористатися цими результатами та напрацюваннями. Ми прагнемо того, щоб в подальшому формувалася політика комплексного розвитку ґендеру, яка  охоплювала інклюзивне  середовище для чоловіків та жінок в секторі безпеки та  спиралася на докази, досвід, який зібраний по всій країні. Я хочу привітати вас всіх – це дуже велике зрушення. МВС не тільки говорить, але і робить відповідні справи, своїми діями підтверджуючи що воно на шляху до реалізації національних зобов’язань, включаючи Національний план дій з виконанння резолюції РБ ООН 1325”, - відмітила під час виступу Голова Офісу ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова.

Дослідження спрямоване на  сектор безпеки, в якому переважають чоловіки, і саме концепція  ґендерних ролей суттєво впливає  на те, як чоловіки та жінки беруть  участь у всіх напрямках діяльності  сектору безпеки, зокрема і в прийнятті рішень.
“Проведення даного дослідження є дуже сміливим кроком і я вітаю МВС, НАВС, НПУ, НГУ та ДПСУ  і дякую ООН Жінки за підтримку. Це дослідження вкладається і відповідає тим завданням, які стоять перед Україною в рамках виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325, Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО та інших документів. Розширення присутності жінок в секторі безпеки та оборони, яке ми активно спостерігаємо в Україні сьогодні – це приклад спротиву нормативній маскулінності та фемінності і він дається непросто всім тим, хто ступив на цей шлях”, - заявила Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко.

Дослідження було презентоване старшим науковим співробітником Promundo-USА Браяном Хєйлманом. Ознайомитись з його коротким резюме ви можете *нижче, у прикріпленому файлі*.

РОЗУМІННЯ МАСКУЛІННОСТІ

 
 
 
 
Схожі матеріали