Контраст
Шрифт

Кількість ДТП з потерпілими на дорогах України знизилась на 6% у порівнянні з минулим роком - Олексій Білошицький

clock
22.11.2021 13:52

Сьогодні, 22 листопада, у Харкові пройшло виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності. Присутні обговорили стан правопорядку на території міста Харкова та Харківської області щодо забезпечення безпеки на дорогах, проблеми правозастосування та напрямки удосконалення законодавчого забезпечення.

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький повідомив, що за 10 місяців 2021 року в Україні скоєно понад 150 тисяч дорожньо-транспортних пригод, у 20 300 з яких є потерпілі та загиблі.

«Спостерігається позитивна динаміка в порівнянні з попереднім роком - кількість ДТП з потерпілими знизилась на понад 6%. Але, на жаль, 2 592 людини загинули. Даний показник знизився на майже 9%, але цифра все ж залишається кричущою», - сказав він.

За 10 місяців 2021 року підрозділами Національної поліції України опрацьовано понад 4 млн 300 тисяч викликів на лінію 102. Складено понад 4 млн 500 тисяч адміністративних матеріалів, серед яких 113 тисяч - щодо керування у стані сп’яніння.

«Відзначу позитивні наслідки судового розгляду адміністративних матеріалів щодо керування у стані сп’яніння. Їх розглянуто понад 60 тисяч і у 22 випадках вже відбулося застосовування таких санкцій, як безоплатне вилучення транспортних засобів. 48 разів платно вилучено транспортні засоби, у 203 випадках застосовано адміністративний арешт. Це наслідки тих позитивних змін, які були прийняті за законопроєктом №2695», - додав Олексій Білошицький.

Також перший заступник начальника ДПП зазначив, що, на жаль, статистика застосування нових видів стягнення поки не велика. Трапляються випадки, коли суди застосовують ситуації з малозначністю та передають справи на трудовий колектив, хоча Верховна Рада України позбавила такої можливості. Важливою є робота щодо виявлення осіб, які, попри притягнення до відповідальності, керують транспортними засобами без наявного посвідчення водія та не мають права на керування.

За 10 місяців 2021 року таких осіб виявлено близько 99 тисяч. 22 тисячі керували автомобілями, бувши позбавленими права керування. Олексій Білошицький наголосив на позитивному ефекті від широкого запровадження Системи автоматичної фіксації ПДР на дорогах України.

«За цей рік нам вдалося набагато збільшити кількість і присутність приладів автоматичної фіксації. Наразі їх 236 на теренах нашої держави. 20 встановлено у Харківській області, 11 з яких – безпосередньо у місті Харків», - зазначив він.

У місті Харків і Харківській області винесено понад 120 000 тисяч постанов щодо притягнення до відповідальності за порушення ПДР, які були зафіксовані у автоматичному режимі.

«Департамент патрульної поліції, керівництво Національної поліції та Міністерства внутрішніх справ анонсуватимуть збільшення приладів автоматичної фіксації на території Харківщини. Також на фінальному етапі сертифікації відбувається запуск механізму "Фантом". Це транспортні засоби, які фіксують порушення правил дорожнього руху безпосередньо у русі. Незабаром ми побачимо їх на дорогах нашої держави. Один із перших таких приладів буде передано на Харківщину для посилення контролю», - розповів Олексій Білошицький.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність