Контраст
Шрифт

Держприкордонслужба та Посольство США започаткували проєкт з посилення безпеки північної і східної ділянок кордону України

clock
11.12.2021 09:33

10 грудня, на Черкащині був підписаний План спільних дій. Перший заступник Голови ДПСУ Володимир Нікіфоренко разом з представниками Посольства США в Україні та Міжнародної організації з міграції в Україні перебували в Головному центрі підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені генерал - майора Ігоря Момота.

У ході візиту Володимир Нікіфоренко зауважив, що відомство має багаторічну історію співпраці в Відділом з правоохоронних питань Посольства США в Україні.

«Ця співпраця бере свій початок ще у 2005 році, і вона неоціненна. Завдяки їй прикордонне відомство має постійну підтримку в питаннях реформування, розвитку та професіоналізації. Реалізовано багато проєктів. Ця співпраця дозволяє отримувати високі світові стандарти і кращі практики для діяльності відомства, зокрема для підготовки персоналу, а це і хороші та ефективні програми кадрового менеджменту, і обмін інформацією, досвідом», - сказав Володимир Нікіфоренко. 

У свою чергу начальниця відділу з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань Посольства США в Україні Сара Лангенкамп акцентувала увагу на тісній та довготривалій співпраці з Держприкордонслужбою України та Міжнародною організацією з міграції в Україні.

«Наш візит дуже вчасний, оскільки Україна переживає непрості часи і безпрецедентні виклики на кордонах», - зазначила Сара Лангенкамп.

Вона додала, що проєкт Посилення спроможності Держприкордонслужби в сфері безпеки північного та східного кордону України спрямований на надання технічної допомоги прикордонникам для підвищення ефективності службової діяльності підрозділів в ході виконання завдань з охорони північного та східного державного кордону України та для ефективної протидії виникаючим загрозам національній безпеці України.

«Початок реалізації проекту стартує з січня 2022 року, а загальна сума допомоги розглядається у розмірі 20 млн. доларів США», - відмітила Сара Лангенкамп.

Цей проєкт передбачає можливість надання Держприкордонслужбі безпілотні авіаційні системи, спецтранспорт, засоби відеомоніторингу, зв’язку, екіпірування тощо.

«Сьогодні ми маємо черговий план технічної допомоги, ми підписали план цієї взаємодії, план спільних дій для реалізації і підвищення спроможності Держприкордонслужби», - зазначив Володимир  Нікіфоренко.

«Мова йде про забезпечення перш за все нагальних і першочергових потреб лінійних підрозділів державного кордону, про захист нашого персоналу, про забезпечення особистої безпеки, про комфортність перебування в польових умовах, про якісне виконання завдань на державному кордоні. Ми маємо сьогодні дуже непросту ситуацію на сході України, на північних кордонах і цей технічний проєкт співпраці якраз і спрямований на посилення безпеки на кордоні », - резюмував перший заступник Голови Держприкордонслужби.

Під час візиту іноземних делегатів також ознайомили з навчально-матеріальною базою Головного центру, стрільбища, умовами проживання та навчання курсантів.

Гості оглянули навчальний комплекс Центру підготовки з застосування та експлуатації безпілотних авіаційних систем, який збудований та функціонує за підтримки Посольства США в Україні та Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні.

При цьому упродовж останніх років напрацьовано необхідну нормативну базу з питань організації застосування БПЛА.

 «На даний час цей Центр один з найпотужніших навчальних закладів в Україні, що здійснює підготовку операторів безпілотних літальних комплексів. На його базі здійснюється підготовка персоналу з питань організації та виконання польотів БпЛА, допуск персоналу до польотів, бойове злагодження та щорічні перевірки, організація сертифікації та державної реєстрації БПЛА, технічна експлуатація БПЛА тощо», - акцентував увагу делегацій начальник Головного центу підготовки особового складу Державної прикордонної служби України Дмитро Коцеруба.

Із завершенням зустрічі українська сторона висловила вдячність за готовність Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні започаткувати новий проєкт міжнародної технічної допомоги, спрямований на забезпечення першочергових потреб підрозділів охорони кордону. Також Володимир Нікіфоренко запевнив американську сторону в послідовності прикордонного відомства України у виконанні своїх зобов’язань в рамках державного курсу України на євроатлантичну інтеграцію.

 

Пресслужба ДПСУ

Схожі матеріали
Діяльність