В Україні впроваджують електронну базу обліку затриманих - Хатія Деканоідзе (ФОТО, ВІДЕО)

clock
16.05.2016 12:33

Ця система дасть змогу  уникнути  порушень прав людей, яких доставляють у відділи поліції і поміщують в ізолятори тимчасового тримання (ІТТ). Про це глава Нацполіції заявила сьогодні, 16 травня, під час презентації проекту реформування системи ІТТ і системи контролю нагляду за правами затриманих.

У презентації взяли участь Голова  Національної поліції Хатія Деканоїдзе,  Міністр  юстиції Павло Петренко, заступник глави Нацполіції Костянтин Бушуєв, керівник проекту ЄС та Ради Європи з питань Європейських стандартів по правах людини  Вікторія Гальперіна.

За словами Голови Нацполіції Хатії Деканоідзе вперше в історії  правоохоронних органів  в центральному апараті Нацполіції створено Управління по захисту  прав людини, в підпорядкування якого увійшли ІТТ.

«Захист прав  людини – це дуже важливо», - наголосила Голова Нацполіції.

Вона додала, що впровадження електронної бази обліку всіх затриманих, які знаходяться в ІТТ, важливий крок. Адже не буде журналів, інформацію в яких досить легко виправити. Крім того, кожний представник, який займається дотриманням прав людини, матиме змогу  не лише бачити всю інформацію про затриману особу, а й контролювати дотримання її прав.

Управління по захисту прав людини тісно співпрацюватиме з Міністерством юстиції України.

«Ми маємо нову Національну поліцію. Ми маємо нову концепцію людей, які прийшли захищати людей», - повідомив міністр юстиції Павло Петренко.
Кандидатів на посади в управління по захисту прав людини добирали на конкурсній основі.
«В Національній поліції був проведений конкурс,  участь в якому зголосилося взяти 260 осіб. З їх числа обрали  найкращих. Відтак, на сьогодні у нас сформована група  в кількості 28 чоловік, які пройшли  всі відповідні до закону процедури відбору», -  повідомив заступник глави Нацполіції Костянтин Бушуєв.

За його словами, наразі сформована робоча група, яка протягом п’яти тижнів буде проводити  тренінги з майбутніми працівниками. Основні напрямки, за якими будуть проводиться навчання: основи поліцейської  діяльності, застосування поліційних заходів, права людини, порядок роботи із скаргами громадян. Крім того, учасники програми   прослухають  курс щодо толерантності, неприпустимості  дискримінації, а також  кваліфікації правопорушень, захисту персональних даних.

Керівник проекту ЄС та Ради Європи з питань Європейських стандартів по правах людини  Вікторія Гальперіна зазначила, що Рада Європи підтримує дії Національної поліції щодо створення у своїй структурі  управління забезпечення прав людини.

«Це, безумовно, є  позитивним  кроком на шляху реформи поліції, що базується на дотриманні міжнародних стандартів у сфері  захисту прав людини», - зазначила вона.

 
Департамент комунікації
Національної поліції України

 

Схожі матеріали