В ДСНС відбулася презентація системи «РОДОС-Україна» (ВІДЕО)

clock
30.06.2016 11:17

30 червня в ДСНС України відбулася презентація Міжвідомчої системи прогнозування і підтримки прийняття рішень з реагування на радіаційні аварії на АЕС України «РОДОС-Україна». Участь у заході взяли розробники системи РОДОС у Європейському Союзі, представники Європейської комісії, Національної академії наук України, центральних органів виконавчої влади, керівництво ДСНС України, Укргідрометцентру.

“Система РОДОС впроваджена у більшості країн Європейського Союзу та інших країнах світу. Її головним завданням є прогнозування наслідків аварії на АЕС, інших ядерних об’єктах. Починаючи з 2011 року розпочалося впровадження цієї системи в Україні і результатом спільної роботи європейських та українських фахівців є створення Міжвідомчої системи прогнозування і підтримки аварійного реагування «РОДОС-Україна». ЇЇ впровадження дозволить гармонізувати структуру аварійного реагування в державі з сусідніми європейськими країнами, підніме рівень аварійного реагування в Україні до міжнародних стандартів, і найголовніше — підвищить рівень радіаційної безпеки в країні”, - зазначив заступник Голови ДСНС України Руслан Білошицький.

У свою чергу, представник команди розробників системи з Технологічного Інституту Карлсруе (Федеративна Республіка Німеччина) Клаудія Ландман зауважила, що робота над розробкою та вдосконаленням системи РОДОС в Європейському Союзі триває вже 30 років. Ідея її створення виникла після аварії на Чорнобильській АЕС. З самого початку розробки системи значний вклад у її створення вносять українські науковці, які додали в роботу досвід досліджень впливів Чорнобильської аварії на навколишнє природне середовище. В подальшому робота над впровадженням системи в Україні триватиме. І в найближчі роки планується адаптувати цю систему для застосування у тридцятикілометровій Зоні Відчуження.

Довідково

Система РОДОС використовується в кризових центрах для прогнозування наслідків аварії на АЕС (інших ядерних об’єктах) на основі даних оперативного моніторингу радіаційного стану довкілля, прогнозу погоди і водності річок, радіоактивного забруднення і доз для населення, а також прогнозу ефективності післяаварійних контрзаходів.

В Україні ця система встановлюється на всіх майданчиках оператора українських АЕС – Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» та в двох державних установах, які відповідають за контроль і прогноз розвитку радіаційної ситуації, взаємодію з міжнародними організаціями —ДСНС України та Державній інспекції ядерного регулювання України.

 

Прес-служба ДСНС України

Схожі матеріали